Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για έναν στρατηγικής σημασίας ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, στριμωγμένο ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Ως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη ήταν γνωστή με το γερμανικό της όνομα, Κένιγκσμπεργκ (Καινιξβέργη σε λόγια ελληνικά κείμενα, ήτοι «πόλη του βασιλιά»). Θεμελιωμένη από Τεύτονες ιππότες τον 13ο αιώνα και πατρίδα του μεγάλου φιλοσόφου του Διαφωτισμού Ιμμάνουελ Καντ, το Καλίνινγκραντ/Κένιγκσμπεργκ απέπνεε πάντα μια αχλύ μυστηρίου. Ο Καντ δεν το εγκατέλειψε ποτέ στη διάρκεια της ζωής του (1724-1804) υπερασπιζόμενος θαρρείς την αυτονομία του απέναντι στις δυνάμεις που το διεκδικούσαν.
Το λιμάνι μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ μετά την κατάληψή του από τα σοβιετικά στρατεύματα, προς τιμήν του πολιτικού Μιχαήλ Καλίνιν. Οι Πολωνοί τον θεωρούν εγκληματία πολέμου, ως πρωταίτιο της σφαγής χιλιάδων συμπατριωτών τους αξιωματικών, στο Κατίν, το 1940. Τώρα φυσικά η Βαρσοβία δεν επανέφερε το γερμανικό όνομα Κένιγκσμπεργκ -δεδομένου ότι διεκδικεί από το Βερολίνο 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις-, αλλά το πολωνικό Κρόλιεβιτς (επίσης «πόλη του βασιλιά») από τον καιρό του πολωνικού βασιλείου, του 15ου-16ου αιώνα.
Τρεις είναι, λοιπόν, οι χώρες που ερίζουν για το παλιό χανσεατικό λιμάνι (ίσως τέσσερις, αν βάλουμε και τη Λιθουανία), συμβολοποιώντας τον νέο ψυχρό πόλεμο. «Η ενέργεια των Πολωνών κινείται στα όρια της τρέλας και δείχνει το ιστορικό, αντιρωσικό τους μίσος», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε μια πρόχειρη έρευνα του Reuters, oι κάτοικοι του Καλίνινγκραντ εμφανίστηκαν διχασμένοι. Κάποιοι επεσήμαναν πως και οι Λιθουανοί αποκαλούν την πόλη Κρόλιεβιτς. Οι ντόπιοι Ρώσοι θύμωσαν, ενώ αρκετοί δηλώνουν αδιάφοροι, αρνούμενοι να εμπλακούν στη μάχη των συμβόλων. Τους αρκεί το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία. Δεν θέλουν την επέκτασή του στους χάρτες, τα ιστορικά βιβλία και τα δημόσια έγγραφα.