Η παραδοσιακή ενοχή των Γερμανών όποτε προσεγγίζουν θέματα ισραηλινού ενδιαφέροντος, μοιάζει να κάμπτεται στην περίπτωση του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ. Τουλάχιστον για την πρώην καγκελάριο, που δήλωσε σοκαρισμένη από τις «αντισημιτικές» διαδηλώσεις στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023.
O Mακρόν και το άρθρο 16
Κάποιοι επισήμαναν ότι είναι η πρώτη φορά που η πρώην σιδηρά κυρία της ευρωζώνης σχολιάζει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε σε μεγαλύτερο λουτρό αίματος στη Γάζα. Σε γενικές γραμμές, οι φιλοϊσραηλινές απόψεις της δεν αφίστανται από εκείνες των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων.
Θυμάται ότι επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Ισραήλ ως νεοφώτιστη υπουργός του Κολ το 1991, λίγο μετά τη γερμανική επανένωση. Τριάντα χρόνια αργότερα έμελλε να κάνει στο Ισραήλ το τελευταίο της ταξίδι, προτού αποσυρθεί από την καγκελαρία και την πολιτική. Ομως η πιο εμβληματική επίσκεψή της έγινε το 2008, όταν μίλησε στην Κνεσέτ για τα 60 χρόνια από συστάσεως του εβραϊκού κράτους. Το σύνδρομο του Ολοκαυτώματος…
Η καταγραφή της στο δικό μας υποσυνείδητο είναι αρνητική -και δικαίως, λόγω των θανατηφόρων Μνημονίων. Κατά άλλα, όμως, η Μέρκελ ήταν μια από τους τελευταίους μετριοπαθείς ηγέτες στην Ευρώπη, που κατανοούσε την ανάγκη των ισορροπιών. Το έδειξε στην περίπτωση της Ρωσίας, το δείχνει και τώρα με το Ισραήλ. Παρότι καταδικάζει με όλη της τη δύναμη τα πολλαπλά κρούσματα ρατσισμού και αντισημιτισμού στη Γερμανία, από την άλλη υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα των Γερμανών να διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και κατά της ισραηλινής και της γερμανικής πολιτικής! Φράου παλαιάς κοπής…