Οι βουλευτές της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης και Σπήλιος Λιβανός, του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, που συμμετείχαν στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, έδωσαν τις δέουσες απαντήσεις στους ανιστόρητους ισχυρισμούς του Ακάρ για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Εδειξαν ότι εκτός συνόρων φορούν τη φανέλα της εθνικής ομάδας και δεν στέκονται σε μικροκομματικά τερτίπια.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση στα εθνικά θέματα και εντός συνόρων, όταν μάλιστα οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες.
Για παράδειγμα, δεν κατανοούμε τι κέρδισε πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι δεν είπε τη λέξη «Τουρκία» κατά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον. Η μίζερη αντιπολίτευση φέρνει και μίζερα αποτελέσματα, όταν λίγα 24ωρα αργότερα ο Ερντογάν έβγαζε αφρούς για τον Ελληνα πρωθυπουργό μετά την επιτυχημένη ομιλία του στο Κογκρέσο, ακόμα κι αν δεν είχε πει τη λέξη «Τουρκία».
Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέγραψε την ελληνοαμερικανική συμφωνία επικαλούμενος δήθεν την επ’ αόριστο παράτασή της, όταν κάθε χώρα μπορεί να την ανακαλέσει ύστερα από παρέλευση 5 ετών και όταν το βασικό της περιεχόμενο είχε συμφωνηθεί επί κυβέρνησης Τσίπρα, όπως αποκάλυψε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Στα εθνικά θέματα, τα σημεία που ενώνουν τα κόμματα είναι περισσότερα από αυτά που τα χωρίζουν και η αντιπαράθεση στο πλαίσιο της πολιτικής ρουτίνας δεν έχει νόημα όταν οι απειλές είναι υπαρκτές και η χώρα πρέπει να εκπέμπει σήματα ενότητας.
Εθνικό θέμα είναι και το μεταναστευτικό, το οποίο επιχειρεί να εργαλειοποιήσει εκ νέου η Αγκυρα, όπως έπραξε τον Φεβρουάριο του 2020 στον Εβρο. Υπό το πρίσμα αυτό, προκαλεί απορία το γεγονός ότι σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν επίθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της φύλαξης των συνόρων στον Εβρο.
Οπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μηταράκης, οι κινήσεις αυτές γίνονται από την ευρωπαϊκή Αριστερά, στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, και από την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, όπου μετέχει το ΠΑΣΟΚ. Η αυστηρή φύλαξη των συνόρων έχει ενοχλήσει αρκετούς που θέλουν να κερδοσκοπήσουν, μεταφορικώς και ή κυριολεκτικώς, μέσα από τη διακίνηση μεταναστών. Απαιτείται προσοχή, όταν μάλιστα η τουρκική προπαγάνδα οργιάζει με ψεύδη για το Λιμενικό μας Σώμα.
Tο μέλλον της ΛΑΡΚΟ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η ΛΑΡΚΟ είναι μία προβληματική επιχείρηση που δημιουργεί θηριώδη ελλείμματα σε ετήσια βάση. Την περίοδο 2015-2019 συσσωρεύτηκαν χρέη 260 εκατομμυρίων, οι ζημίες το 2019 ανήλθαν σε 99 εκατομμύρια, ενώ η καθαρή θέση της ΛΑΡΚΟ ήταν αρνητική κατά 407 εκατομμύρια ευρώ. Η ΛΑΡΚΟ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα να πληρώνει πρόστιμα ύψους 4,4 εκατομμυρίων ανά εξάμηνο καθυστέρησης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκρατικοποιήσει τη ΛΑΡΚΟ, επιλογή που είχε υιοθετήσει και η προηγούμενη με σχετική επιστολή Τσακαλώτου, με την οποία ενημερώνονταν οι αρμόδιες κοινοτικές Αρχές για την έναρξη ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Αντέχει το Δημόσιο να πληρώνει κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια τις ζημίες της ΛΑΡΚΟ ή θα πρέπει να προχωρήσει την αποκρατικοποίηση, με μέριμνα για την επόμενη ημέρα των εργαζομένων;