Μια τέτοια εικόνα έκανε και πάλι την εμφάνισή της στην παλιά παραλία της πόλης. Η θάλασσα κατά μήκος της λεωφόρου Νίκης γέμισε με… καφετί φυτοπλαγκτόν, το οποίο διάνθιζαν διάφορα σκουπίδια. Μια πολύ άσχημη εικόνα για όλη τη Θεσσαλονίκη.
Και σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα: Ποιος έχει την ευθύνη καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου στη Θεσσαλονίκη; Και όσο και αν ακούγεται περίεργο, η ευθύνη μοιράζεται σε δεκάδες (!) φορείς που έχουν λόγο στον Θερμαϊκό, αλλά όταν έρχεται η ώρα του καθαρισμού πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει εθελοντικά τον καθαρισμό, με τη βοήθεια όμως… ιδιωτών, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τη λειτουργία του ειδικού ιδιωτικού απορρυπαντικού σκάφους.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Καθώς η παραπάνω λύση έμοιαζε περισσότερο με… μπάλωμα που ταίριαζε σε τριτοκοσμική χώρα, στο «παιχνίδι» μπήκε η κεντρική διοίκηση. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ανέλαβε δράση εφαρμόζοντας σχέδιο που δεν θα επέτρεπε τους Θεσσαλονικείς να ατενίζουν σκουπίδια στον Θερμαϊκό. Ετσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το απορρυπαντικό σκάφος βγήκε στον Θερμαϊκό και άρχισε την περισυλλογή φερτών υλικών και απορριμμάτων, χάρη στις έγκαιρες και συντονισμένες ενέργειες του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και με την ουσιαστική συνδρομή του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη. Ο καθαρισμός άρχισε από την περιοχή του Α’ Προβλήτα και συνεχίστηκε στα υπόλοιπα σημεία, όπου εντοπίστηκε αυξημένη ρύπανση από φερτά υλικά. Πλέον, μετά από συνεργασία των δύο υφυπουργών, υπάρχει σταθερό κονδύλι για τις ανάγκες του έργου του καθαρισμού του Θερμαϊκού.
Σύμφωνα με το αίτημα δαπάνης που υποβλήθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η δαπάνη που αφορά στην υπηρεσία περισυλλογής επιπλεόντων αντικειμένων και κηλίδων, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο, άλλες ουσίες και από διάφορα φυσικοχημικά φαινόμενα του Θερμαϊκού Κόλπου ανέρχεται στα 48.000 ευρώ και θα βαρύνει τις πιστώσεις του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Οργανισμού για το οικονομικό έτος 2022.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως όταν το κράτος θέλει και βρίσκει λύσεις και είναι ευέλικτο.