Ζώντας, λοιπόν, στον ευρωπαϊκό μικρόκοσμό μας, ξυπνήσαμε με την ψευδαίσθηση ότι όλος ο πλανήτης, εκτός από την Ουκρανία, ασχολείται μόνο με τον Μακρόν, τη Λεπέν και τον Μελανσόν. Αμ δε!… Δεκάρα δεν δίνουν στη Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Ασία, στα πραγματικά κέντρα ισχύος του πλανήτη, για το τι συμβαίνει στη μοναδική πυρηνική δύναμη της Ε.Ε. και ένα από τα πέντε μέλη του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Φαντάζεστε να συνέβαινε το ίδιο επί Ντε Γκολ, Μιτεράν, Σιράκ, ακόμη και Σαρκοζί; Ούτε γι’ αστείο. Οσο κι αν δεν θέλουμε να το χωνέψουμε, η άλλοτε κραταιά Ευρώπη βουλιάζει στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, στην ασημαντότητα, στην εξάρτηση από τους πραγματικά ισχυρούς: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία.
Ο ουκρανικός πόλεμος μας προσγείωσε ανώμαλα σε αυτή την πραγματικότητα. Θέλετε αποδείξεις; Στην ιστοσελίδα των «Νew York Times» οι γαλλικές εκλογές ήταν 13η είδηση. Στο Al Jazeera ακόμη χειρότερα: 18η είδηση, κάτω από την Ουκρανία, την πολιτική κρίση στο Πακιστάν, το δημοψήφισμα του προέδρου Ομπραδόρ στο Μεξικό, τη δολοφονία δύο Παλαιστίνιων γυναικών στη Δ. Οχθη. Αν πάμε στις ανερχόμενες δυνάμεις του ανατολικού ημισφαιρίου, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο καταθλιπτικά.
Οι «Global Times» της Κίνας δεν ανέφεραν για τις γαλλικές εκλογές… τίποτα, μα απολύτως τίποτα! Τους απασχολούσαν η Ουκρανία, οι επιπτώσεις της εσωτερικής πακιστανικής κρίσης στις διμερείς σχέσεις, η έξαρση της Covid στην Κίνα, η απόφαση του Ελον Μασκ να μην μπει στο Δ.Σ. του twitter – γεγονότα, δηλαδή, που επηρεάζουν τα διεθνή πράγματα πολύ περισσότερο από το ποιος θα γίνει φύλαρχος στο γαλατικό χωριό. Οσο για τους «Times of India», μπορεί στο ηλεκτρονικό τους πρωτοσέλιδο να μην είχαν λέξη για τη Γαλλία, αλλά την ανέφεραν έβδομη είδηση στο section των Διεθνών. Κάτι είναι κι αυτό…