Του πέταξαν αβγά στα παράθυρα, έγραψαν συνθήματα μίσους στους τοίχους και αντιμετώπιζαν με εχθρότητα το προσωπικό του. Ηταν, βλέπετε, «soft target», εν αντιθέσει με την καλά φρουρούμενη ρωσική πρεσβεία στην κοντινή Λεωφόρο υπό τας Φιλύρας (Unter den Linden). Ως τον Σεπτέμβριο του 2022 το «Ρωσικό Σπίτι» έμεινε κλειστό για λόγους ασφαλείας. Από εκεί και πέρα επανέλαβε κανονικά τη λειτουργία του, με κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις και μαθήματα ρωσικής γλώσσας.
Τον Οκτώβριο, όμως, μια οργάνωση Ουκρανών ακτιβιστών αποφάσισε -κατόπιν «δημοψηφίσματος»- να κατάσχει το ρωσικό ίδρυμα ως «πολεμικό λάφυρο» και τον Ιανουάριο η Εισαγγελία του Βερολίνου κίνησε διαδικασία σε βάρος του για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Τελικά, οι λογαριασμοί του «Ρωσικού Σπιτιού» πάγωσαν, με αποτέλεσμα η Μόσχα να επιβάλει, λίγο πριν από το Πάσχα, ανάλογης μορφής αντίποινα στα τρία ρωσικά παραρτήματα του Ινστιτούτου Γκαίτε: Μόσχα, Αγ. Πετρούπολη και Νοβοσιμπίρσκ.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Στο Βερολίνο, παρά τις αντιξοότητες, το «Ρούσκι Ντομ» συνεχίζει τις δραστηριότητές του, κρατώντας χαμηλό προφίλ. Αλλωστε, ήδη κατηγορείται ότι έχει μετατραπεί σε άντρο κατασκόπων και προπαγανδιστών, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να κρέμεται από μία κλωστή.
Προς το παρόν τα δύο «αντίπαλα» κέντρα πολιτισμού σε Μόσχα και Βερολίνο παραμένουν ανοιχτά στο κοινό, αλλά με μεταλλικούς ανιχνευτές στην είσοδο, όπως στα αεροδρόμια. Αλλωστε, για ευνόητους λόγους, δέχονται πλέον ελάχιστους επισκέπτες, εν αντιθέσει με την ειδυλλιακή περίοδο που η Ρωσία φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.
Η Deutsche Welle κάνει λόγο για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις προς αμοιβαίο ξεπάγωμα των κεφαλαίων και βαθμιαία εκτόνωση. Στο Μπούντεσταγκ, όμως, κάποιο σκληροπυρηνικοί δυσκολεύονται να πειστούν ότι το «Ρωσικό Σπίτι» επιτελεί μόνο πολιτιστικό έργο. «Δεν φταίνε όλοι οι Ρώσοι για τον πόλεμο του Πούτιν, αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την εγκληματική φύση του, ούτε το γεγονός ότι σε τέτοιες συνθήκες κάθε δραστηριότητα είναι πολιτική», είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού, Χέλγκε Λιντ (SPD).