Απορία πρώτη: Γιατί παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του Αδωνη; Οπως παρατήρησαν εύστοχα στο Διαδίκτυο, τι να κρύψει ο Γεωργιάδης, όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ μιλάει στα ραδιόφωνα και τα κανάλια; Συναφές το ερώτημα για την παρακολούθηση της συζύγου του υπουργού, Ευγενίας Μανωλίδου. Τι έψαχναν, δεν έβαζαν έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να εντοπίσουν τις κινήσεις τους, όπως βλέπαμε και στις παλιές ελληνικές ταινίες; Το ίδιο ισχύει για τα ζεύγη Κικίλια και Χατζηδάκη, που φέρεται ότι έγιναν στόχοι του κυκλώματος. Οσο για την παρακολούθηση του ζεύγους Πατούλη, τι να πρωτοπεί κανείς, κάθε κίνηση ή δήλωσή τους εν όψει διαζυγίου είχε γίνει επεισόδιο στα… μεσημεριανάδικα της τηλεόρασης.
Απορία δεύτερη: Τον Λαζόπουλο γιατί τον παρακολουθούσαν; Για να βρουν πρώτοι το θεατρικό έργο που θα ανέβαζε στην Αθήνα ή μήπως για να εντοπίσουν το καστ και να διαλύσουν το θίασο πριν διαλυθεί; Διότι, από ό,τι γνωρίζουμε, ο Λάκης, μετά την παράσταση στην οποία είχε ενεργό ρόλο στα τέλη του 2014, με πρωταγωνιστή τον Χαϊκάλη, για τον δήθεν χρηματισμό του τότε βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια από την ενασχόληση με την πολιτική.
Μένει ώσπου να φύγει…
Απορία τρίτη: Τον Καρυπίδη του Αρη Θεσσαλονίκης γιατί τον έβαλαν στο στόχαστρο; Για τις μεταγραφές των «κιτρίνων» του Βορρά ή μήπως για να κερδίσουν στο «Στοίχημα»;
Απορία τέταρτη. Στη λίστα που δημοσιεύθηκε, από τους 31 στόχους οι 20 είναι κυβερνητικά στελέχη ή μέλη των οικογενειών τους και μόνο 2 του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη και Σπίρτζης). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου οργάνωσε το κύκλωμα των παρακολουθήσεων και ο πρωθυπουργός έχει την κύρια ευθύνη. Εδώ η απορία προκύπτει με βάση την κοινή λογική: Εάν ο Μητσοτάκης είχε στήσει ή ανεχόταν ένα σύστημα παρακολουθήσεων, θα έβαζε «κοριούς» στους υπουργούς του, στις γυναίκες τους, στον Σαμαρά και στον Αβραμόπουλο, αλλά θα άφηνε στην άκρη τους συριζαίους, που αποτελούν και το μοναδικό πολιτικό του εμπόδιο; Πιστεύει κανείς ότι το Μαξίμου ασχολιόταν με τα οικογενειακά του Χατζηδάκη και του Αδωνη, όταν η κυβέρνηση είχε προβάδισμα 12% με 20% μονάδες και ο Μητσοτάκης δημοτικότητα 70%, καθώς οι υποτιθέμενες παρακολουθήσεις γίνονταν στα χρόνια της πανδημίας;
Υπάρχουν και άλλες απορίες, αλλά ας σταθούμε στα δεδομένα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερούν Λένερς (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), που ήρθε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης από τις ελληνικές Αρχές, ενώ η γραμματέας της ίδιας επιτροπής, Σόφι ιντ Βελντ (των Φιλελευθέρων), υποστήριξε ότι οι Αρχές δεν ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν. Διαφορετικές απόψεις, όμως προσεκτικά διατυπωμένες, καθώς μπορεί να παίζεται πολιτικό παιχνίδι με το θέμα των υποκλοπών, ωστόσο κανείς δεν θέλει να μπλέκει με δικαστήρια, ακόμη κι αν είναι ευρωβουλευτής.
Το εάν παρακολουθούνταν ή όχι οι «31» θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, που πρέπει να ερευνήσει το θέμα. Δεν αποκλείεται ορισμένοι με τα γνωστά «βαλιτσάκια» να κυκλοφορούν ακόμη στην πιάτσα, όμως είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι το Μαξίμου οργάνωσε δίκτυο παρακολούθησης των «γαλάζιων» στελεχών, ούτε ο Κλουζό δεν θα το έκανε. Το βέβαιο είναι ότι η μεθόδευση, τα μέσα και η στόχευση παραπέμπουν σε κύκλους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν εσωτερικά πλήγματα στο κυβερνών κόμμα, όπως είχε επιχειρηθεί με τη Νοβάρτις. Δεν θα τα καταφέρουν, γιατί η διαφορά μεταξύ σοβαρού και γελοίου είναι ένα βήμα και η κυβέρνηση δύσκολα θα έβαζε το κεφάλι της στον ντορβά για να ακούει τις συνομιλίες της Μαρίνας Πατούλη, άντε να μάθει και το θίασο του Λαζόπουλου.