ΑΣ δούμε, κατ’ αρχάς, ποιοι είναι οι στόχοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το 33%, που είχε πετύχει η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του 2019, όταν μάλιστα μετά από έναν μήνα έπιασε 40% στις κάλπες, που τον ανέδειξαν πρωθυπουργό.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ανεβοκατεβάζει τον πήχη. Εχει πει 17%, μετά είπε πως θα κερδίσει, στη συνέχεια πως θα γράψει 2 μπροστά, αλλά όλοι ξέρουν πως στο τέλος το «ταμείο» θα γίνει σε σχέση με το περσινό 17%, στο οποίο βυθίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει ως στόχο να βγει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα. Δεν έχει αναφερθεί σε ποσοστά. Ετσι κι αλλιώς, στις ευρωεκλογές του 2019 είχε μόλις 7,70% και στις περσινές εθνικές κάλπες 11,84%, άρα καθώς τα γκάλοπ δείχνουν να ξεπερνά αυτά τα νούμερα, τότε όντως το θέμα θα είναι η δεύτερη ή η τρίτη θέση.
ΚΑΛΑ όλα αυτά και λογικά. Ετσι κι αλλιώς, στην πραγματικότητα, όλα τα κόμματα θα επιχειρήσουν να κάνουν διαχείριση αποτελέσματος την επόμενη μέρα. Και να πουν πόσο καλά τα πήγαν.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, δύο αστερίσκοι, που μπορεί να ανατρέψουν τους παραπάνω στόχους. Δύο «γκρίζες ζώνες». Η αποχή και η ψήφος «ό,τι να ’ναι» σε πολύ μικρά κόμματα.
ΕΙΝΑΙ δεδομένο πως η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι αρκετά πιο χαμηλή από τις εθνικές κάλπες. Ακόμα και στη δεκαετία του 2000, όταν η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές ξεπερνούσε το 70%, στις ευρωεκλογές έπεφτε πολύ χαμηλά, όπως το 2004 (62,49%) και 2009 (52,54%).
ΤΑ τελευταία χρόνια που η συμμετοχή στις εθνικές κάλπες κινείται πιο χαμηλά είναι αναμενόμενο πως η αποχή θα αυξηθεί κατά πολύ. Στις ευρωεκλογές του 2019 η συμμετοχή ήταν 58,69%, στις περσινές κάλπες του Μαΐου στο 61,76% και στις δεύτερες του Ιουνίου, που ήταν ξεκάθαρο το αποτέλεσμα, στο 53,74%.
ΑΡΑ, στην ουσία για πρώτη φορά τίθεται το αν η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50%. Προφανώς και αυτό αποτελεί πρόβλημα για όλα τα κόμματα.
ΤΟ ίδιο ισχύει και με τη «χαλαρή» ψήφο. Στις ευρωεκλογές του 2019, τα κόμματα που δεν ξεπέρασαν τον πήχη του 3% συγκέντρωσαν αθροιστικά 21%, ενώ στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν μετά από 40 ημέρες έπεσαν μόλις στο 7%. Αυτό δείχνει την… αδιαφορία μεγάλης μερίδας των πολιτών για τις ευρωκάλπες.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν κρίνεται η επόμενη μέρα της χώρας από τις ευρωεκλογές. Οι πολίτες, όμως, δεν μπορούν να αδιαφορούν. Δεν γίνεται, είτε επιδοκιμάζουν είτε αποδοκιμάζουν οποιοδήποτε κόμμα, να μη συμμετέχουν στις εκλογές ή να ψηφίζουν «ό,τι να ’ναι» και μετά να… ζητούν και τα ρέστα. Το στοίχημα, λοιπόν, για όλα τα κόμματα είναι κατ’ αρχάς ο πήχης της συμμετοχής. Και μετά τα ποσοστά που θα πετύχουν…