Πώς το είχε πει τις προάλλες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ; «Ο πρωθυπουργός έχει αναβάλει 11 φορές την επενδυτική βαθμίδα, δεν μπορεί να πανηγυρίζει» τόνιζε, λες και η βαθμίδα ισοδυναμούσε με επίσκεψη σε γιατρό, όπως γράφαμε σχετικώς.
Τελικώς, ο Μητσοτάκης το ζύγισε καλύτερα, «από το να με κατηγορούν ο Τσίπρας και η Τσαπανίδου ότι αναβάλλω την επενδυτική βαθμίδα, δεν παίρνω ένα τηλέφωνο την, Fitch για να αναβαθμίσει τη χώρα», θα σκέφτηκε και έδρασε αναλόγως.
Επειδή όμως οι αγορές δεν λειτουργούν όπως φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η αναβάθμιση ή η υποβάθμιση της οικονομίας εξαρτάται αποκλειστικά από κάτι μυστήριους αναλυτές που ψειρίζουν όλα τα δεδομένα σε κάτι μικρά γραφεία στη Γουόλ Στριτ, τα νέα που έρχονται από τους οίκους αξιολόγησης είναι ιδιαιτέρως θετικά.
Η Ελλάδα αναβαθμίσθηκε από τον Fitch από ΒΒ στην κατηγορία ΒΒ+, που είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Για να κάνουμε μία σύγκριση, τον Ιούνιο του 2015, όταν ο Τσίπρας αποφάσισε τη διενέργεια του δημοψηφίσματος κλείνοντας τις τράπεζες, ο Fitch είχε υποβαθμίσει τη χώρα στην κατηγορία CCC, που είναι ένα από τα τελευταία σκαλοπάτια στην πιστοληπτική κλίμακα.
Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οικονομία έχει αναβαθμισθεί 12 φορές, οι αναλυτές γνωρίζουν ότι, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία που προκάλεσε τη βαθιά ύφεση του 2020, η Ελλάδα θα βρισκόταν ήδη στην επενδυτική βαθμίδα, όμως και αυτή η κατάκτηση δεν θα αργήσει πολύ.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Τι σημαίνει η αναβάθμιση για τον μέσο πολίτη; Πολλά, δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, άλλωστε καταλάβαμε όλοι πολύ καλά τι σήμαινε η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων το 2015, όταν οι επενδυτές απομακρύνονταν τρέχοντας, οι φορολογούμενοι πλήρωναν χαράτσια και οι τράπεζες εξαϋλώθηκαν πριν παραδοθούν αντί πινακίου φακής σε funds.
Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει φθηνότερο χρήμα για δημόσιο για επιχειρήσεις, έλευση επιχειρηματικών ομίλων με κεφάλαια υψηλής ποιότητας, καλύτερες αξίες για τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Ηδη βλέπουμε στο Χρηματιστήριο τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει υψηλά επτά ετών με αγορές από θεσμικούς επενδυτές.
Η οικονομία, παρά την ακρίβεια αναπτύσσεται δυναμικά, το επιβεβαιώνουν όλα τα στοιχεία. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο, όταν ο πληθωρισμός ήταν διψήφιος, αυξήθηκαν κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, η τουριστική κίνηση ξεπέρασε τα έσοδα του 2019, παρά το γεγονός ότι ήταν κλειστές οι αγορές της Κίνας και της Ρωσίας, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένας ανερχόμενος επενδυτικός προορισμός και ο τζίρος των επιχειρήσεων αυξάνεται θεαματικά. Ο Fitch εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 160% του ΑΕΠ, ενώ η οικονομία θα επανέλθει στα πρωτογενή πλεονάσματα χάρη στην ανάπτυξη που θα συνεχισθεί τη διετία 2023-2024.
Σε όλα αυτά τι μπορεί να αντιπαραβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τα στελέχη του ακόμα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις διαφορές μεταξύ νέων φόρων και φορολογικών εσόδων, ενώ χρειάζονται μαθήματα για το πώς αναβαθμίζεται μία οικονομία, μόνο στις υποβαθμίσεις είναι δυνατοί, ξέρουν πώς να χαντακώνουν τη χώρα σε χρόνο-ρεκόρ.
Για αυτό και οι επόμενες εκλογές είναι κρίσιμες, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν κυβερνήτη για την πορεία της χώρας. Η οικονομία δείχνει το δρόμο και, όπως συμβαίνει συνήθως, η οικονομία θα έχει καθοριστικό ρόλο για το εκλογικό αποτέλεσμα.