ΑΥΤΟ αποδεικνύει γιατί η Ν.Δ. είναι η μοναδική παράταξη στη χώρα που έχει ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Σε αντίθεση με μια αντιπολίτευση που έχει πολλούς επίδοξους αρχηγούς και καταστροφολογεί, αλλά δεν διαθέτει αξιόπιστες και κοστολογημένες προτάσεις.
ΑΥΤΗ η έκτακτη ενίσχυση είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα. Oπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, υπάρχουν δ;yο άξονες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Ο πρώτος άξονας είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Γι’ αυτό και από το 2019 έως σήμερα έχουν δοθεί σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις, στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
ΚΑΙ, είναι δεδομένο πως αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, αποτελεί κεντρική δέσμευση του πρωθυπουργού να ανέβει στα 950 ευρώ ο κατώτατος και στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός έως το 2027.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ο δεύτερος άξονας είναι η αποκλιμάκωση των τιμών. Στην ουσία πρέπει να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός της απληστίας. Γιατί η σημερινή εποχή θυμίζει λίγο το 2002, όταν μπήκαμε στο ευρώ, και θα μπορούσε να περιγραφεί με απλά λόγια, πως «ο καθένας πουλάει ό,τι θέλει όσο θέλει».
ΕΔΩ, προφανώς, απαιτούνται σκληρές μάχες. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με συνεννόηση με κλάδους επιχειρήσεων είτε με διαρκείς ελέγχους και πρόστιμα που θα υπερκαλύπτουν την απληστία. Ή και με τους δύο τρόπους. Αλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση.
ΓΙΑΤΙ υπάρχουν σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά. Τόσο από τις πολυεθνικές όσο και από ελληνικές εταιρίες. Αυτό αποδεικνύεται από τις υψηλές τιμές σε τρόφιμα, προϊόντα πρώτης ανάγκης και καύσιμα, αλλά και από τα υπερκέρδη των εταιριών.
ΑΝ δεν υπήρχαν στρεβλώσεις, τότε δεν θα υπήρχαν και αυτά τα υπερκέρδη, που έρχεται να φορολογήσει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση.
Η κανονικότητα στην αγορά και η ισορροπία στις τιμές θα επέλθoυν όταν οι εταιρίες παρουσιάζουν κέρδη -αυτό το χρειαζόμαστε ως χώρα για να έχουμε υγιή πραγματική οικονομία- και όχι προκλητικά υπερκέρδη απληστίας, γιατί αυτά όχι μόνο αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών, αλλά συγχρόνως δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και τελικά πληγώνουν την οικονομία.