Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Η Διεθνής Ομοσπονδία-Παρατηρητηρίων των Συμφωνιών του Ελσίνκι ιδρύθηκε το 1975, λίγο μετά την υπογραφή της Τελικής Πράξης, προσθέτοντας στο καταστατικό της ότι θα τις υπηρετεί με διαφάνεια στις πράξεις και στις αποφάσεις της. Το ελληνικό τμήμα ιδρύθηκε το 1993.
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο δεν έδωσε έκταση στο γεγονός ότι η Διεθνής Ομοσπονδία διαλύθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2007. Ο λόγος ήταν το οικονομικό σκάνδαλο του τέως οικονομικού διευθυντή της, Rainer Tannenberger, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για υπεξαίρεση 1,2 εκατομμυρίου ευρώ.
Ομως, ποια σχέση έχει το Ελληνικό Παρατηρητήριο -Μη Κυβερνητική Οργάνωση- με τη διάλυση της παγκόσμιας ομοσπονδίας; Οφειλε να δημοσιοποιεί δράση και χρηματοδότηση της λειτουργίας του, τηρώντας τις αρχές της διαφάνειας του ιδρυτικού καταστατικού. Ιδιαίτερα όταν οι σκοποί του είναι τόσο «ευαίσθητοι: Παρακολουθεί, δημοσιοποιεί, ασκεί πίεση και παρεμβαίνει για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και διακρίσεων στην Ελλάδα, και, περιστασιακά, στα Βαλκάνια όσον αφορά ρατσιστικά, μισαλλόδοξα ή εθνικιστικά στερεότυπα μίσους».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Παραβλέποντας ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει ακόμη στην ελληνική κοινωνία η καταστρατήγηση πάσης ελευθερίας και ο βιασμός παντός ανθρωπίνου δικαιώματος επί δικτατορίας Παπαδόπουλου και Σία, οι δηλώσεις του υπευθύνου του κ. Π. Δημητρά για τη θέση της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων, για τη σφαγή των Αρμενίων ή ακόμη και τα πάθη του Μικρασιατικού Ελληνισμού έχουν δημιουργήσει μεγάλα ζητήματα.
Δικαίωμα αναφαίρετο του κ. Π. Δημητρά να εκφράζει απόψεις που δεν συνάδουν με τη συλλογική συνείδηση για όσα κρίθηκαν στις σελίδες της Ιστορίας ή που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής Ομως, κανείς δεν τον κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη επειδή εκφράζει «μετριοπαθή» άποψη για την τραγωδία του Μικρασιατικού Ελληνισμού ή επειδή καταγγέλλει την Ελλάδα ότι δεν αναγνωρίζει στη FYROM το δικαίωμα να λέγεται Μακεδονία ή ότι οι Ελληνες πολίτες, μουσουλμάνοι κατά το θρήσκευμα, «διώκονται» στη Θράκη.
Η Σώτη Τριανταφύλλου, της οποίας τα βιβλία και τα άρθρα τέρπουν αισθητικά και καλούν σε προβληματισμό, δεν μπορεί να αποτελούν διακύβευμα κανενός Δημητρά ως… Παρατηρητήριο. Είναι θέμα των πολιτών: Αγοράζουν τα βιβλία της ή όχι, διαβάζουν τα άρθρα της ή όχι. Δεν είναι καταναγκαστικά έργα η ανάγνωσή τους! Η Σώτη Τριανταφύλλου κρίνεται καθημερινά. Ο Π. Δημητράς από ποιους κρίνεται όταν υπερβαίνει τα εσκαμμένα; Από ποιους χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση; Σε ποιους λογοδοτεί;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου