Εάν δεν είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ή η τότε Βουλή είχε καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς προσφυγή στις κάλπες, η Ελλάδα σήμερα θα είχε βγει από τα Μνημόνια και η οικονομία της θα είχε απογειωθεί. Δεν το αναφέρουμε για αντιπολιτευτικούς λόγους, το λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι άνθρωποι της αγοράς, οι τραπεζίτες στις εμπιστευτικές τους συνομιλίες.
Η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι καταστροφική για τη χώρα. Στη διετία 2015-2016 όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούσαν ότι θα είχαμε σωρευτική ανάπτυξη 6% με 7%, που ισοδυναμεί με αύξηση του ΑΕΠ από 11 έως 13,5 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, που ήταν πλήρως κεφαλαιοποιημένες επί Σαμαρά και είχαν προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές, με το τρίτο Μνημόνιο του Τσίπρα δόθηκαν αντί πινακίου φακής στα funds και χρέωσαν τους φορολογούμενους με ακόμη 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική και κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι ζούμε την επανάληψη του 2015 γιατί πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο. Τώρα βιώνουμε την υποτροπή της κρίσης όταν η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι εκροές στις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. από τις αρχές του έτους και τα κεφάλαια αυτά δεν λείπουν μόνο από το πιστωτικό σύστημα αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν συνθήκες για ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης, που θα γίνει έντονη εάν παραταθεί η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Στη διετία του Τσίπρα οι λέξεις σταθερότητα και ανάπτυξη είναι απαγορευμένες. Η Ελλάδα βυθίζεται ξανά στα βαθιά νερά της ύφεσης και εάν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή δύσκολα θα αποφευχθεί το ναυάγιο.
Οι μόνοι που σώθηκαν από τον Τσίπρα, εκτός από τις στρατιές των μετακλητών, είναι οι Ισπανοί, οι οποίοι βλέποντας το 2015 την καταστροφή με το δημοψήφισμα γύρισαν την πλάτη στους «συντρόφους» των Podemos δίνοντας ξανά τα ηνία της χώρας στον Ραχόι, αλλά και οι Βούλγαροι που είδαν ξαφνικά να βρέχει ευρώ και επενδύσεις από τους Ελληνες επιχειρηματίες οι οποίοι μετανάστευσαν για να επιβιώσουν οι εταιρίες τους.
Η ΒΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ
Να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είναι ένας αξιόλογος πολιτικός που αναζητεί την κομματική συναίνεση και δεν θέλει να οξύνει έριδες και αντιθέσεις επιτελώντας το θεσμικό του ρόλο. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της «Καθημερινής» για μετατροπή συμβάσεων μετακλητών υπαλλήλων σε αορίστου χρόνου οφείλει να ανακαλέσει τις σχετικές αποφάσεις του. Δεν στέκει η απάντηση του Προέδρου ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν κενές εκατοντάδες οργανικές θέσεις στη Βουλή γιατί οι πολίτες δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλους μετακλητούς ή αορίστου χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Βουλή θα φαίνεται ότι λειτουργεί στον «κόσμο» της και όχι εκπροσωπώντας τον… κόσμο.
«ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ» ΣΤΗ Ν.Δ.
Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνη Γεωργιάδη ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους από το κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να σπείρουν διχόνοιες στη Νέα Δημοκρατία. «Το κόμμα είναι μπετόν αρμέ», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις είναι πρωτοφανείς και όλα τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάρρευση στο κυβερνών κόμμα έχει ακόμη δρόμο προς τα μονοψήφια ποσοστά. Επομένως οι ανησυχούντες για το κλίμα στη Ν.Δ. θα απογοητεύτηκαν και μετά τη χθεσινή συνάντηση του Καραμανλή με τον Αδωνη.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου