Δεν είναι δυνατόν να συγκαλεί ο Τσίπρας ύστερα από μήνες απραξίας το Υπουργικό Συμβούλιο για να μιλήσει για την ανάπτυξη και την ίδια ώρα η Στατιστική Υπηρεσία να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1998 σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2016!
Εάν λειτουργούσαν στοιχειωδώς στο Μαξίμου, κάποιος θα είχε διαβάσει το ημερολόγιο ανακοινώσεων της Στατιστικής Αρχής που είναι διαθέσιμο σε όλους στην επίσημη ιστοσελίδα της και θα είχε ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό ότι επίκειται παρουσίαση των επικαιροποιημένων στοιχείων ώστε να μεταθέσει για μία ημέρα τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ομως επειδή έτσι ερασιτεχνικά λειτουργούν στο γραφείο του πρωθυπουργού, και μετά την ψυχρολουσία από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. άρχισαν τις ερασιτεχνικές διαρροές ότι πρόκειται για τριμηνιαία στοιχεία που θα οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας θριαμβολογούσε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι νίκησε την ύφεση το 2016 επικαλούμενος τα πρώτα πρόχειρα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής που είχαν ανακοινωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και το Μαξίμου «αμφισβητεί» την εγκυρότητα των επικαιροποιημένων μετρήσεων του Μαρτίου!
Πολύ απλά στην κυβέρνηση έχουν χάσει την μπάλα. Πώς το έλεγε ο Αλέκος Φλαμπουράρης στις αρχές του έτους; «Θα τρίβετε τα μάτια σας με την ανάπτυξη», αλλά από χθες στο Μαξίμου τρίβουν τα μάτια τους από την ύφεση.
Η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει το κοκτέιλ της υπερφορολόγησης και της αβεβαιότητας. Τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα φορολογικά μέτρα (όπως ήταν η πρώτη μείωση του αφορολόγητου ορίου) με σκοπό να σιγουρέψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, ενώ προχώρησε σε άτυπη στάση πληρωμών. Το πλεόνασμα προσέγγισε το 2% σε βάρος της πραγματικής οικονομίας στεγνώνοντας επιχειρήσεις και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Επιπλέον, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις αποθάρρυναν επενδυτές και έδιωξαν κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι επενδύσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Κι όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε σημειώσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τη διετία 2015-2016 αξιοποιώντας τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι τουριστικές αγορές της Τουρκίας και των χωρών της Βορείου Αφρικής. Το 2015 χάθηκε από τους τυχοδιωκτισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη, το 2016 από τις αέναες διαπραγματεύσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου και η συνέχεια αναμένεται δραματική και για το 2017. Με άλλα λόγια, οι έννοιες ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι ασύμβατες.
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ!
Εκτός από την επικοινωνιακή γκάφα με την ύφεση, η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού για την ανάπτυξη ήταν γεμάτη από κοινοτοπίες θυμίζοντας έκθεση ιδεών περασμένων δεκαετιών. Δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε ούτε μία πολιτική πρόταση παρά μόνο γενικότητες και αφορισμούς. Το ωραίο είναι ότι ύστερα από δύο χρόνια στην εξουσία, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη διαβούλευσης για τη διαμόρφωση των αναπτυξιακών προτάσεων! Αντί να σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση για την ύφεση, ξεκινά διάλογο. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει άλλη διαβούλευση.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ…
Ορθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο να λειτουργήσει ως δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ενώ κάλεσε το δυναμικό της Ν.Δ. να μη μείνει «πίσω» υπακούοντας στα κελεύσματα ορισμένων να «συμβιβαστούν με τους τυχοδιώκτες του Μαξίμου». Οπως έλεγαν παλαιότερα, «ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα». Οποιος πιστεύει στην αναγκαιότητα των μέτρων ας τα υπερψηφίσει και ας εξηγήσει τη στάση του στους ψηφοφόρους του.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου