Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τομές στο βαθύ κράτος δεν μπορούν να περιμένουν

Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν τη Δευτέρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων ανέδειξαν χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία του κράτους ακόμα και σε ευαίσθητες υπηρεσίες και δομές, όπως είναι η πυρόσβεση και η προστασία των δασικών περιοχών.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ δικαίως αισθάνθηκαν θλίψη και απογοήτευση από την αδυναμία του κράτους να προστατέψει πολύτιμο δασικό πλούτο.

Μόνο στη Βόρεια Εύβοια οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στην Ηλεία, στην Αρκαδία και την Αττική.

ΣΕ ΑΥΤΑ τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, που ενδεχομένως κάλυψαν πραγματικές αδυναμίες στη λειτουργία του Δημοσίου. Το επιτελικό κράτος, που αντιμετωπίζεται με ειρωνεία από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη διοίκηση του οποίου όλοι θυμόμαστε με εμβληματική στιγμή τον φάκελο που αναζητούσαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, έχει ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα σε κρίσιμα ζητήματα.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από αρκετές χώρες της Ευρώπης στην πανδημία, ενώ λειτουργεί με άριστο τρόπο ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο, ωστόσο, τελευταία πάσχει από τη μικρή προσέλευση πολιτών, καθώς ένα 35%-40% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζεται απρόθυμο να εμβολιασθεί.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αντιμετώπισε με αποτελεσματικότητα το μεταναστευτικό και τις ασύμμετρες επιθέσεις στον Εβρο. Αντίστοιχα, στο μέτωπο της οικονομίας έχουν εφαρμοστεί μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ στη ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινωθούν νέες ελαφρύνσεις. Το «επιτελικό κράτος» προετοίμασε με εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης λαμβάνοντας τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ήδη τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί για την υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών.

ΩΣΤΟΣΟ, οι τομές στο βαθύ κράτος δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του καλείται να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, την αξιολόγηση δομών, μονάδων και υπαλλήλων, το ξήλωμα της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί πολίτες, αναλώνει πόρους και πολλές φορές αποβαίνει μοιραία, όπως φάνηκε με τις καταστροφικές πυρκαγιές που χτύπησαν τη χώρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ δεν υπάρχει, κάθε αλλαγή που αποφασίζεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης προσφέρει οφέλη στους φορείς της. Γι’ αυτό και πρέπει να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε κάποτε να μάθουμε ποιος, για παράδειγμα, έχει την ευθύνη για την πρόληψη και την προστασία των δασών.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Οι επιτυχίες της «Μικρής Ελλάδας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon