Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ιδεοληψίες μπλοκάρουν το χτίσιμο της νέας Ελλάδας

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται εκτός ναυπηγικής αγοράς, στην ουσία υπολειτουργούν, εδώ και πολλά χρόνια. Οσες προσπάθειες κι αν είχαν γίνει από τη δεκαετία του ’80, απέτυχαν παταγωδώς. Στην αρχή κρατικοποιήθηκαν και μετά πέρασαν στα χέρια ιδιωτών, που όμως δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την προδιαγεγραμμένη πορεία προς το λουκέτο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΠΡΙΝ από λίγες εβδομάδες ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου κέρδισε το διαγωνισμό δίνοντας σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ. Επιτέλους, για πρώτη φορά φάνηκε πραγματικό φως στο τούνελ. Ενας αξιόπιστος επενδυτής, ένας από τους πιο πλούσιους Ελληνες, θέλει να αναστήσει αυτή τη μεγάλη βιομηχανική μονάδα ναυπήγησης.

ΕΔΩ, όμως, είναι… Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε.

ΚΑΤ’ αρχάς, ήρθε πρώτα η ανακοίνωση των συνδικαλιστών των εργαζομένων στα ναυπηγεία. Αν και δεν είχαν στον ήλιο… μοίρα, βγήκαν και κατήγγειλαν ως ξεπούλημα τη διαδικασία του διαγωνισμού. Και, εντάξει, αυτό είναι κάτι συνηθισμένο, έως… φολκλόρ. Δεν έδωσε και κανείς ιδιαίτερη σημασία.

ΛΙΓΕΣ ημέρες αργότερα ήρθε η ανακοίνωση του Δήμου Χαϊδαρίου με την οποία γνωστοποιήθηκε ότι θα γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο λόγος; Ο δήμος ζητάει από την ΕΤΑΔ να του αποδοθεί η «Προβλήτα 4» των ναυπηγείων. Υποστηρίζει πως του ανήκει. Και ισχυρίζεται ότι αποτελεί ένα αντιστάθμισμα για καταστροφή της άλλοτε μαγευτικής παραλίας του Σκαραμαγκά.

ΜΕ μια μικρή ιστορική αναδρομή, πολύ εύκολα μπορεί κανείς να ανακαλύψει ότι η λειτουργία των ναυπηγείων ξεκίνησε το 1937. Ετσι, λοιπόν, μετά από 84 χρόνια ο δήμος σκέφτηκε πως είναι καλή ιδέα να διεκδικήσει ένα κομμάτι από την έκταση των ναυπηγείων.

ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ, βέβαια, ότι με αυτή την προσφυγή μπορεί να τινάξει στον αέρα τη σωτηρία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αγνοώντας ότι ύστερα από δεκαετίες μπορεί και πάλι η περιοχή να γίνει και πάλι ένα βιομηχανικό κέντρο. Αγνοώντας πως αν τυχόν μπλοκαριστεί η πώληση, τότε το λουκέτο είναι η μόνη λύση.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η Ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται. Η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελληνική Ιστορία, το Ελληνικό, πέρασε από χίλια κύματα. Δεκάδες προσφυγές στο ΣτΕ. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν… αρχαία, δασικές υπηρεσίες ανακάλυψαν… δάσος, ο Τσίπρας δεσμευόταν πως δεν θα το… ξεπουλήσει. Ολες αυτές οι ιδεοληψίες καθυστέρησαν την έναρξη του πρότζεκτ κατά επτά χρόνια. Αν όλα είχαν ξεκινήσει το 2014, τώρα το έργο θα είχε τελειώσει.

ΚΑΙ το ερώτημα των 70 εκατομμυρίων ευρώ είναι αν ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου θα έχει την υπομονή και την επιμονή για να προχωρήσει το όραμά του, την αναγέννηση των ναυπηγείων.

ΜΙΛΑΜΕ διαρκώς για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Δεν αρκούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και οι αναπτυξιακοί νόμοι. Αν δεν καταπολεμηθούν παθογένειες και ιδεοληψίες, ποιος σώφρων άνθρωπος θα έρθει να επενδύσει εκατομμύρια αν δεν γνωρίζει ότι δεν θα τον μπλοκάρουν ιδεοληπτικοί πολιτικοί και παράγοντες;

ΑΝ, επιτέλους, θέλουμε να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα, απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο νομοθετικές, αλλά και νοοτροπίας.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η νέα Ελλάδα και ο ρόλος των χορηγιών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Αντετοκούνμπο, η μικρή Αρεζού και οι ακραίες φωνές

Kon

Τα νέα μαθήματα και οι ιδεοληπτικές αντιδράσεις

Kon

Τα μέτρα της ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα λόγια του… αέρα

Kon

Η πλειοψηφία του ορθολογισμού και η ευκαιρία της κυβέρνησης

Kon

Το πολιτικό «πακέτο» της ΔΕΘ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το crash test των σχολείων και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Kon

Η ύφεση, η ανάπτυξη και η επόμενη ημέρα

Kon

Οι αυταπάτες δεν τελείωσαν το 2015

Kon