Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το σήμα κινδύνου και οι αποφάσεις

Κορονοϊός: Αφήνει καρδιακά προβλήματα ακόμη και 4 μήνες μετά τη νόσηση – Τι αναφέρει μελέτη του ΕΚΠΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

O καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης, που αρθρώνει στον δημόσιο λόγο ψύχραιμες όσο και ρεαλιστικές τοποθετήσεις στα ζητήματα της πανδημίας, έστειλε ένα ηχηρό σήμα κινδύνου προς όλους τους ανεμβολίαστους.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Τις επόμενες εβδομάδες πάνω από 400.000 πολίτες που δεν έχουν περάσει από τα εμβολιαστικά κέντρα θα μολυνθούν από τον κορονοϊό, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να καταγράφονται ακόμη και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως στην καρδιά του καλοκαιριού, ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί, θα έχει ολέθριες συνέπειες για την πορεία του τουρισμού.

Ο κ. Τζανάκης κάλεσε τις αρχές να αντιμετωπίσουν τον υγειονομικό πόλεμο επιστρατεύοντας τους δημοσίους λειτουργούς ώστε να διαμορφωθεί ταχύτερα το αποκαλούμενο τείχος ανοσίας. Η «επιστράτευση» μπορεί να γίνει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όχι μόνο των εργαζομένων σε νοσοκομεία ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εκκλησίας και των εκπαιδευτικών, λόγω της φύσης της εργασίας τους και του συγχρωτισμού τους με μεγάλο αριθμό πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το 75% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιασθεί, όμως και πάλι ένας στους τέσσερις δασκάλους και καθηγητές που θα μπουν στις τάξεις τον Σεπτέμβριο είναι έως σήμερα ανεμβολίαστος. Είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όταν ακόμη και οι έφηβοι μαθητές μπαίνουν στον κύκλο των εμβολιασμών. Ούτε πάλι νοείται να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε ένα στρατόπεδο ή σε αστυνομικά τμήματα.

Στη Γαλλία ελήφθησαν πιο αυστηρά μέτρα, το μήνυμα είναι «εμβολιάζεστε δωρεάν ή αλλιώς θα πληρώνετε το rapid test για να μετακινείστε ή να διασκεδάζετε».

Η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει όλες τις απαντήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όσους δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στον εμβολιασμό αλλά και την ασφάλεια που παρέχει σε ποσοστά άνω του 95% η πλήρης ανοσία.

Και όμως, η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών σε αντίθεση με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου παρατηρείται τεράστια αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμών λόγω της ανησυχίας των πολιτών για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η παραδοξότητα πρέπει να σταματήσει και είναι ώρα ευθύνης για όλους. Η αναβλητικότητα σε ό,τι αφορά την απόφαση για τους εμβολιασμούς λειτουργεί σε βάρος της δημόσιας υγείας και κατά συνέπεια της οικονομίας. Η κυβέρνηση οφείλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγάλη κινητικότητα ώστε να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία όσο το δυνατόν ταχύτερα και σίγουρα πριν από το φθινόπωρο.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Tο μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω δημοσκοπήσεων στην κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχήμα V που κρίνει τις κάλπες

Kon

Καταπίνοντας το πακέτο και διυλίζοντας την παροχή

Kon

Στο δρόμο προς τη δυναμική ανάπτυξη

Kon

Πολλά σε λίγους ή αρκετά σε πολλούς

Kon

Όλες οι παροχές ξεκινούν από ένα νούμερο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «παροχή» που κερδίζει κάλπες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντιεπιστημονική άποψη δεν νοείται με τη δημόσια υγεία

Kon

Οι φόροι και η ακρίβεια

Kon