Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Το τελευταίο, λοιπόν, που θα έπρεπε να την απασχολεί είναι… να αλλάξει όνομα. Δεν πρόκειται πάντα για ασήμαντο ζήτημα – κάτι ξέρουμε κι εμείς οι Βαλκάνιοι. Ομως ο προβληματισμός των Νιγηριανών είναι καθαρά εσωτερικός και άπτεται του αποικιακού παρελθόντος.
Το όνομα «Νιγηρία» πρότεινε στα τέλη του 19ου αιώνα η Βρετανίδα… δημοσιογράφος, Φλόρα Σο, μετέπειτα σύζυγος του Βρετανού αποικιακού διοικητή, λόρδου Φρέντερικ Λούγκαρντ. Προέρχεται από τον ποταμό Νίγηρα, που διασχίζει τη χώρα από τα βορειοδυτικά και εκβάλλει μέσα από το πολυπλόκαμο Δέλτα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το ζήτημα της αλλαγής ονόματος δεν προέκυψε αυτόνομα, αλλά στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει σε όλη τη χώρα η κυβέρνηση για τις επικείμενες συνταγματικές αλλαγές γύρω από το σύστημα διακυβέρνησης και τον εκλογικό νόμο.
Το έριξε σαν βόμβα ο φοροτεχνικός Αντελέγε Τζοκοτόγε σε μια δημόσια συζήτηση στο Λάγος, δημιουργώντας αναστάτωση που ούτε κι ο ίδιος περίμενε: «Προτείνω να πούμε τη χώρα μας Ηνωμένη Αφρικανική Δημοκρατία, για να περιλαμβάνει όλες τις εθνοτικές ομάδες που την αποτελούν», τόνισε ο Τζοκοτόγε, «ή εναλλακτικά Ηνωμένη Αλκεμπουλανή Δημοκρατία» (σ.σ.: που σημαίνει στα σουαχίλι Ηνωμένη Δημοκρατία Μητέρα της Ανθρωπότητας».
Τα social media ξεχείλισαν από θετικά και αρνητικά σχόλια. Από τα πιο αθώα (τις ομοιότητες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) ως τα πιο σοβαρά: Τι θα γίνει με το νόμισμα και τον εθνικό ύμνο; Τι θα γίνουν τα χρέη στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα; Και, το κυριότερο, πώς θα ονομάζονται στο εξής οι Νιγηριανοί; Ουράνιοι (από το UAR) Ουραίοι, Ουέροι, ή κάτι άλλο; Ισως ο Μπόρατ έχει κάποια ιδέα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr