Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Καλύτερα απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εγκλωβισμένα Ι.Χ. παρά «ανοιχτός» προσωρινά ο δρόμος με χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στο κρύο ύστερα από λίγα λεπτά.
Απλή λογική, ήταν απολύτως βέβαιο ότι από το ολισθηρό οδόστρωμα κάποιες νταλίκες θα δίπλωναν και θα είχαμε σκηνικό 2017, ή και 2004 για να θυμηθούμε τον πολιτικό αρχηγό με τις γαλότσες που χαιρετούσε τα αυτοκίνητα.
Η κυβέρνηση αντέδρασε προληπτικά και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αν είχε αποφασίσει το αντίθετο ο Τσίπρας στη Βουλή θα ξιφουλκούσε για την ταλαιπωρία των οδηγών που θα είχαν εγκλωβιστεί μεταξύ Αφιδνών και Τραγάνας.
Γενικώς, η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κριτικάρει ό,τι ανοίγει και ό,τι κλείνει με την ίδια ευκολία και για όλα τα θέματα, από την πανδημία μέχρι την κακοκαιρία. Υπάρχει άγχος στην αξιωματική αντιπολίτευση, που πλασάρει «μυστικές» δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι κλείνει η ψαλίδα με την κυβέρνηση. Εάν υπήρχαν τέτοιες έρευνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις είχε κάνει φέιγ βολάν. Ο κ. Τσίπρας τα βάζει με τα Μέσα Ενημέρωσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής, όλα του φταίνε, συμβαίνει κατά κανόνα σε όσους δεν αντέχουν την αυτοκριτική.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η πραγματικότητα είναι ότι ορθώς η κυβέρνηση δεν ρίσκαρε να αφήσει ανοιχτό για λίγες ώρες τον κύριο αυτοκινητόδρομο της χώρας για να υποχρεωθεί για το αντίθετο με χιλιάδες εγκλωβισμένους. Το κύμα της κακοκαιρίας πέρασε από τη μισή Ευρώπη και ελήφθησαν αντίστοιχες αποφάσεις.
Το πρόβλημα εντοπίσθηκε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, όπου η γραφειοκρατία και η συνυπευθυνότητα έφεραν την ανευθυνότητα. Σημειώθηκαν πάνω από 600 πτώσεις δέντρων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, που σημαίνει ότι χρειάζονταν ισάριθμα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις βλάβες, σε σημεία μάλιστα όπου η πρόσβαση ήταν αδύνατη. Ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι ήταν ευθύνη των δήμων το κλάδεμα και η κοπή των δέντρων. Από την πλευρά τους κάποιοι δήμαρχοι ρίχνουν την ευθύνη στον ΔΕΔΔΗΕ αναφέροντας ότι όταν τα δέντρα εφάπτονται στο δίκτυο ηλεκτρισμού, το κλάδεμα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο. Για το ίδιο θέμα έχουν λόγο τα δασαρχεία, οι περιφέρειες και 2-3 ακόμη κρατικοί φορείς, με αποτέλεσμα τελικά να απαιτείται «Διυπουργική» για το κλάδεμα ενός δέντρου.
Εδώ πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση γιατί ο χιονιάς πέρασε, θα ακολουθήσουν άλλοι, ενώ το καλοκαίρι υπάρχουν νέοι κίνδυνοι λόγω των πυρκαγιών. Είναι σαφές ότι η βασική ευθύνη για το κλάδεμα των δέντρων ανήκει στους δήμους, που γνωρίζουν κάθε δρόμο και πρέπει να φροντίσουν για τον εντοπισμό των επικίνδυνων σημείων. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, ώστε να μην απαιτείται η εμπλοκή δέκα υπηρεσιών για να κλαδευτεί ή να κοπεί ένα δέντρο που βρίσκεται κοντά στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Αλλο αυτό και άλλο να καταγγέλλει θεούς και δαίμονες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο δεν έχουμε και τις καλύτερες αναμνήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρίσεων και ακραίων καταστάσεων. Οταν η αντιπολίτευση γίνεται «λύσσα» ακόμη και τα αυτονόητα θα γυρίσουν ανάποδα και οι «μυστικές δημοσκοπήσεις» που έχει στα συρτάρια της η Κουμουνδούρου αλλά από συστολή δεν εμφανίζει στο ευρύ κοινό.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr