Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η Κομισιόν ήδη αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για φέτος, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%, ύστερα από ύφεση 10% το 2020. Ο οικονομικός μαραθώνιος προκειμένου να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 θα απαιτήσει τουλάχιστον μια διετία, ενώ η χώρα μας είχε την ατυχία να δεχθεί το πλήγμα της πανδημίας βγαίνοντας από μια δεκαετή μνημονιακή περίοδο, με συνέπεια να χάσει τη δυναμική που είχε μέχρι αποκτήσει μέχρι τις αρχές του 2020.
Για να αποκτήσει η Ελλάδα ισχυρή αναπτυξιακή πορεία, πρέπει να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα το τραπεζικό σύστημα, το οποίο βαρύνεται από τα κόκκινα δάνεια του παρελθόντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρηματοδότηση άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, η διοχέτευση νέων κεφαλαίων στην αγορά δεν ξεπερνά τα 5 δισ., καθώς το υπόλοιπο ποσό το διοχετεύουν για αγορές ομολόγων και άλλα προϊόντα της διατραπεζικής.
Εάν δεν λυθεί το μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας, δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η πανδημία έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ, επί συνόλου ενήμερων δανείων 105 δισεκατομμυρίων. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με συνέντευξή του στο capital.gr ο κ. Στουρνάρας τονίζει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, που συνολικά ανέρχονται στο 36%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 3%. Προτείνει στην κυβέρνηση τη σύσταση μιας εταιρίας διαχείρισης ενεργητικού, τύπου «bad bank», για να αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αντίστοιχη πρόταση έχουν διατυπώσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη η λύση αυτή είναι η πλέον επωφελής για τον φορολογούμενο.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές της αποφάσεις, θεωρεί πως με τον «Ηρακλή» μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ωστόσο η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που οφείλει να εξετάσει.
Ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του κ. Στουρνάρα ότι, παρά τη σχετική άμβλυνση των αβεβαιοτήτων η οποία επέρχεται με τους εμβολιασμούς, το κόστος της πανδημίας θα είναι μεγάλο και απαιτείται συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης στοχευμένα, ώστε φέτος η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2%.
«Η βοήθεια πρέπει να είναι στοχευμένη και κυρίως να έχουμε το μυαλό μας για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Διότι αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 200%, το έλλειμμα είναι περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Βεβαίως, δεν πρέπει να γίνει βίαιη απόσυρση των μέτρων. Θα πρέπει να έχουμε μια σταδιακή απόσυρση των μέτρων, παράλληλα με την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει μια γέφυρα. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι στοχευμένη, δηλαδή μόνο σε όσους εθίγησαν από την κρίση από εδώ και στο εξής θα πρέπει να παρέχεται οικονομική βοήθεια».
Η Ελλάδα έχει διαθέσιμη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης άνω των 32 δισεκατομμυρίων, χρειάζεται ισχυρή δημόσια διοίκηση να τρέξει τα επενδυτικά προγράμματα και ένα τραπεζικό σύστημα που θα στηρίζει τους μικρομεσαίους τώρα που πραγματικά έχουν ανάγκη ρευστότητας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr