Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μήνυμα ανθρωπιάς από έναν φωτισμένο ιεράρχη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Θρησκόληπτοι διχάζουν το λαό»

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα φετινά Χριστούγεννα, που συμπίπτουν με την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και με την ελπίδα του εμβολίου, μπορεί να εορτάζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, αλλά δεν παύουν να είναι η εορτή της αγάπης προς τον πλησίον και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, που εκφράζει σε απόλυτο βαθμό μόνο ο Χριστιανισμός.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Ενας φωτισμένος ιεράρχης, με σύγχρονη προσέγγιση των κοινωνικών ζητημάτων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε ένα βαρυσήμαντο μήνυμά του, εκφράζει το νόημα της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης, τονίζοντας απλά και με σαφήνεια ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 αποτελεί έμπρακτη ανθρωπιά και έκφραση συλλογικής ευθύνης.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «και εάν ακόμη ο νομικός πολιτισμός δεν συνεισφέρει αποτελεσματική διέξοδο στο τραχύ μονοπάτι της υποχρεωτικότητας, ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 συνιστά χωρίς άλλο έκφραση έμπρακτης ανθρωπιάς, η οποία υπερβαίνει τα όρια μιας νομικής υποχρεωτικότητας ή της διεκδίκησης σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επειδή ακριβώς κινείται στο δίζυγο της στάσης μας έναντι του συνανθρώπου μας ως παράγοντα ζωής ή θανάτου.

Με άλλα λόγια, ο εμβολιασμός μας κατά του Covid-19, εφόσον τον επιτρέπουν οι προσωπικοί μας ιατροί, καθίσταται τρόπος έκφρασης ανθρωπιάς και γνήσιας ηθικής πράξης, διαφορετικά το κριτήριο της ατομικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων μας εγκλωβίζεται στα όρια του “κλειστού εγωισμού” μας χωρίς να “ανοίγεται” στον άλλον, τον συνάνθρωπο, τον πλησίον, τον οποίον οφείλουμε να προστατεύουμε, να προφυλάσσουμε, αλλά και να του δίνουμε κάθε δυνατότητα προς ζωή.

Αυτό σηματοδοτεί το περιεχόμενο του χριστιανικού ανθρωπισμού. Αυτό μας καταξιώνει ως πραγματικούς ανθρώπους. Αυτό μας οδηγεί ως ανθρώπους στη σωτηρία, αφού, σύμφωνα με τον ευαγγελικό λόγο, η αγάπη μας προς τον πλησίον όπως αγαπάμε και τον εαυτό μας καθίσταται κριτήριο της κρίσης μας ως χριστιανών (Ματθ. 22, 39). Αυτή η σχέση αλληλοπεριχώρησης της ζωής μας με τη ζωή του άλλου, του πλησίον, του συνανθρώπου μας, είναι που καθιστά τελικά και τη στάση μας έναντι του εμβολιασμού κατά του Covid-19 υποχρεωτική, ηθική και ανθρώπινη».

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας δίνει το παράδειγμα που πρέπει να διακρίνει την Εκκλησία συμπυκνώνοντας το νόημα των φετινών Χριστουγέννων, στο ότι «με τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 εκφράζουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας προς εαυτούς αλλά και προς αλλήλους, επειδή προφυλασσόμεθα όλοι μαζί, αποτρέπουμε τη νοσογόνο μεταδοτικότητα και συγχρόνως θωρακίζουμε όλοι μαζί το δημόσιο αγαθό της υγείας. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο εμβολιασμός δεν είναι απλά δικαίωμα, αλλά συνιστά έκφραση έμπρακτης ανθρωπιάς και πράξη υψηλής ηθικής επιταγής».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Θρησκόληπτοι και συνωμοσιολόγοι διχάζουν το λαό»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος γράφει στον «Ε.Τ.»: Οταν οι μιναρέδες γίνονται ξιφολόγχες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανησυχία Μητροπολίτη Μεσσηνίας για τον κορωνοϊό: Δείχνουμε έντονη χαλάρωση

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Η πανδημία του Covid-19 και η Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Πάσχα είναι το θρησκευτικό συναίσθημα του Ελληνα»

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Η δημιουργία μέσα στην κοινωνία ενός σύγχρονου «πύργου Βαβέλ»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Πρωταρχικός και ουσιαστικός ο ρόλος της Εκκλησίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Ο εμβολιασμός έμπρακτη ανθρωπιά και έκφραση συλλογικής ευθύνης»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom