Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Δηλαδή έχει δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό «μαξιλάρι» 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί με το 1,8% του ΑΕΠ. Εάν το πλεόνασμα ήταν πραγματικό και δεν οφειλόταν στην περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1 δισ. και στη στάση πληρωμών του Δημοσίου, η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να λάβει κανένα νέο μέτρο για τον προϋπολογισμό του 2017. Ο φετινός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει καθορισθεί στο 1,75%, που σημαίνει ότι είναι εφικτός και μόνο από τη μεταφορά της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης του 2016.
Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα δημόσια έσοδα στο ενδεκάμηνο του 2016 έχουν αυξηθεί μόνο κατά 3,3% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Ετσι παρουσιάζεται το παράδοξο κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει υπέρβαση εσόδων και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αύξηση των οφειλετών στην Εφορία.
Η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους αφήνοντας ανέγγιχτο το κομματικό κράτος επέβαλε ισχυρότερο μείγμα φόρων, με το σκεπτικό ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τη φορολογική επέλαση.
Εβαλε διπλάσιους φόρους για να εισπράξει τους μισούς με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να πέσει σε μικρότερο αριθμό πολιτών.
Για παράδειγμα τον Νοέμβριο τα δημόσια έσοδα υπερέβησαν του στόχου κατά 563 εκατομμύρια ευρώ και τον ίδιο μήνα οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 851 εκατομμύρια. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών είχε επιβάλει έξτρα φόρους 1,3 δισ. γνωρίζοντας ότι θα εισπράξει λιγότερο από το 50%.
Η πολιτική αυτή εξουθενώνει την πραγματική οικονομία γιατί φορτώνει με πρόσθετα βάρη όσους ακόμη μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ενώ βγάζει από το επίσημο φορολογικό πλαίσιο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Δυστυχώς η φορολογική τρέλα συνεχίζεται και το 2017 καθώς οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία ήταν μόνο η αρχή. Τον Μάιο, όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλούς φόρους λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολογήτου στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 και έπεται συνέχεια.
Η πολιτική της υπερφορολόγησης έχει εξαντλήσει τα όριά της, για αυτό και στο Μαξίμου τελευταία δεν αισθάνονται και πολύ καλά.
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΟΥΣ
Οταν το Μαξίμου αισθάνεται την υποχρέωση να βγάλει non paper για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η παρέα του Τσίπρα πρέπει να φοβάται και τον ίσκιο της για να παραληρεί με κάθε αρνητικό δημοσίευμα καταγγέλλοντας την εγχώρια και ξένη διαπλοκή. Βρίσκονται σε καθεστώς πανικού και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο δίνοντας την εικόνα ενός συστήματος που βρίσκεται σε αποδρομή.
ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Μετά το νέο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική λίρα σημείωσε νέα βουτιά έναντι του δολαρίου έχοντας χάσει πάνω από 30% της αξίας της μέσα σε 12 μήνες. Η τουρκική οικονομία, που έχει στηριχθεί στον δανεισμό και μάλιστα σε ξένα νομίσματα, μπαίνει σε τούνελ βαθιάς κρίσης, χωρίς τις ανάσες του τουρισμού και των ξένων κεφαλαίων. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει και την ελληνική λόγω των στενών οικονομικών δεσμών, όμως ταυτόχρονα δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού εάν γίνουν τώρα οι κατάλληλες κινήσεις στη διεθνή τουριστική αγορά.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου