ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οχι δημαγωγίες πάνω στην πανδημία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η χώρα ζει δύσκολες στιγμές. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται από την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και οι ανθρώπινες απώλειες από τον κορονοϊό, δυστυχώς, διευρύνονται.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έλαβε την απόφαση για τη γενική απαγόρευση των μετακινήσεων προκειμένου να προλάβει καταστάσεις τύπου Βελγίου, όπου ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Γερμανίας λόγω υπερκάλυψης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ή Ισπανίας και Ιταλίας, που μετρούν καθημερινώς εκατοντάδες θύματα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει για πολλά θέματα, όμως αυτήν την κρίσιμη στιγμή όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω. Η μάχη που δίνεται τώρα δεν είναι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά μεταξύ της ιατρικής κοινότητας και της πανδημίας. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας προσπαθούν να επενδύσουν στην υγειονομική κρίση βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και κορυφαίους επιστήμονες, όπως είναι ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ΕΛΛΑΔΑ βγήκε νικήτρια από το πρώτο κύμα της πανδημίας γιατί υπήρξαν κοινωνική συσπείρωση γύρω από τις ανακοινώσεις των επιστημόνων, πιστή τήρηση των μέτρων και η αίσθηση ότι ο ιός είναι εισαγόμενος από Ιταλία ή Κίνα, επομένως δεν υπήρχαν περιθώρια για «αλληλοκατηγορίες», όπως αυτές που εμφανίζονται στην αναζωπύρωση του ιού.

ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στην υπόλοιπη Ευρώπη και η σύγκριση με την Ελλάδα θα πρέπει να μας προβληματίζουν για έναν και μόνο λόγο. Εάν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις οδηγίες των ειδικών, θα φτάσουμε στα επίπεδα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Και δεν είμαστε μακριά.

ΟΣΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ την επιστημονική γνώση και, κυρίως, όσοι προσπαθούν να την εντάξουν στην κομματική αντιπαράθεση δεν δημαγωγούν απλώς, αλλά εγκληματούν εις βάρος της δημόσιας Υγείας γιατί συντάσσονται με ανορθολογικές δυνάμεις και «τσαρλατάνους» του Διαδικτύου.

ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ άπλετος χρόνος για κριτική σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ, για το τι έπραξε η σημερινή κυβέρνηση και τι είχε αφήσει η προηγούμενη, για το πώς θα έπρεπε να ενισχυθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Ομως, τώρα πρέπει να αναχαιτίσουμε το δεύτερο κύμα, που είναι πιο επικίνδυνο και πιο επιθετικό.

ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ χαλαρότητα που επικράτησε από το καλοκαίρι, την ανυπαρξία ελέγχων, τις μαζικές διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις, τις καταλήψεις, τις λαοσυνάξεις και τις κάθε είδους συναθροίσεις φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, που τείνει να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

ΑΣ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ, αυτήν την κρίσιμη περίοδο, τα μέτρα με ευλάβεια, ας σεβαστούμε τον τιτάνιο αγώνα των γιατρών και των νοσοκομειακών στις ΜΕΘ και όταν επανέλθει η κανονικότητα μπορεί να ξεκινήσει η κομματική αντιπαράθεση μέχρι τέλους! Οχι όμως τώρα και όχι με επίκεντρο τους επιστήμονες.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η μοναδική επιλογή για τη δημόσια Yγεία

Μιχάλης Μάρδας

Η έκθεση Πισσαρίδη έχει ήδη πετύχει

Tinad

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στο «όχι σε όλα» του 2012

Tinad

Πλειοδοσία υποσχέσεων

Kon

Τα Χριστούγεννα και οι ΜΕΘ

Μιχάλης Μάρδας

Οι αποφάσεις για το δεύτερο άνοιγμα και ο κίνδυνος από το τρίτο «κύμα»

Kon

Δύσκολο εξάμηνο αλλά υπάρχει φως στο τούνελ

Μιχάλης Μάρδας

Αυστηρή καραντίνα για να πάρει ανάσες το ΕΣΥ

Tinad

Tο ψηφιακό άλμα της παιδείας κόντρα στις κομματικές κραυγές

Ανδρέας Ντίνης