Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντιμεταναστευτικό αμόκ στην Τουρκία

Newsroom eleftherostypos.gr

Το στερεότυπο θέλει μόνο τους Γερμανούς ή άλλους Ευρωπαίους ρατσιστές να τρομοκρατούν και να δολοφονούν Σύρους και λοιπούς μουσουλμάνους μετανάστες.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Το ίδιο στερεότυπο θέλει τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες της Τουρκίας να ζουν φτωχικά αλλά αρμονικά σε μια «αδελφή» μουσουλμανική χώρα, που κάνει το παν για να τους φροντίσει και να τους κρατήσει μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ας όψονται όμως οι σνομπ και τσιγκούνηδες Ευρωπαίοι, που δεν βάζουν αρκετά το χέρι στην τσέπη – ή δεν δέχονται να τους πάρουν κατά κύματα, όπως η «άσπλαχνη» Ελλάδα.

Αυτά με τα στερεότυπα. Γιατί η αλήθεια είναι πως η τουρκική κοινωνία παρουσιάζει τις ίδιες και χειρότερες ξενοφοβικές/ρατσιστικές τάσεις κατά των Σύρων προσφύγων με τις χριστιανικές κοινωνίες της Ευρώπης! Δεδομένου, μάλιστα, ότι απουσιάζει το στοιχείο της ισλαμοφοβίας, η συμπεριφορά της είναι διπλά κατακριτέα.

Τα τρία τελευταία χρόνια, και ειδικά τους μήνες που διανύουμε, η αντιμεταναστευτική ρητορεία μεταξύ των Τούρκων πολιτικών και της κοινωνίας έχει χτυπήσει κόκκινο, τροφοδοτώντας αύξηση των εγκλημάτων μίσους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ahval, από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου δολοφονήθηκαν 6 Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία (οι τρεις ανήλικοι).

Το Ιδρυμα Χραντ Ντικ (του δολοφονημένου Αρμένιου δημοσιογράφου) και το Κέντρο Ερευνών Ασύλου και Μετανάστευσης αποκάλυψαν ότι τα δημοσιεύματα μίσους κατά των προσφύγων στα ΜΜΕ αυξήθηκαν σημαντικά μετά το 2017 και ιδίως αυτά που τους ενοχοποιούν (ψευδώς) για την αυξημένη εγκληματικότητα και την ανεργία.

Πολλοί έκαναν σημαία τη δήλωση του βουλευτή του «Καλού Κόμματος» (Iyi Partisi), Ουμίτ Οζντάγ, «στην Τουρκία δουλεύουν 1 εκατομμύριο Σύροι, που τολμούν και να διαμαρτύρονται, ενώ 6 εκατομμύρια Τούρκοι είναι άνεργοι».

ΥΓ. Νομικά οι 3,6 εκατομμύρια Σύροι δεν έχουν καν καθεστώς πρόσφυγα. Η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο σε Ευρωπαίους το δικαίωμα αίτησης ασύλου, καίτοι έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων το 1951. Αλλά Τουρκία και Διεθνές Δίκαιο δεν πάνε μαζί…

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

O Σαρλ Μισέλ «σφάζει» την Τουρκία: Απαράδεκτο! Επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες και προσβολές

Μιχάλης Μάρδας

Ποιο είναι το νέο αμυντικό όπλο της Ελλάδας κόντρα στη Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας

Έχει ξεφύγει ο Ερντογάν: Μετά τον Μακρόν επιτέθηκε και στις ΗΠΑ προκαλώντας την να επιβάλλει κυρώσεις

Μιχάλης Μάρδας

Απατηλός Δεκέμβριος

Tinad

Παίρνει θέση ο Μπορέλ στην κόντρα Γαλλίας – Τουρκίας και προειδοποιεί τον Ερντογάν

Tinad

Ο Ε.Τ. στα άδυτα της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας: Οι συμμαχίες και οι παραγγελίες των 22 δισ.

Μιχάλης Μάρδας

Ελληνοτουρκικά: Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα

Μιχάλης Μάρδας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας: Ανακαλείται ο Γάλλος πρέσβης στην Άγκυρα

Tinad

Πελέ, εις τους αιώνας των αιώνων

Tinad