Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Για ποια «εγκληματική οργάνωση» άλλαξε τελικά ο Π.Κ.;

Newsroom eleftherostypos.gr

ΔΕΝ ΗΤΑΝ μόνο ένας -πρώην υπ. Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.- τελικά αυτός που έδειξε προσωπικά τον Α. Τσίπρα ως ιθύνοντα νου και καθοδηγητή της άρον άρον και τσαπατσούλικα αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να πέφτουν στα «μαλακά» οι «εγκληματικές οργανώσεις» και να μη στερούνται των πολιτικών δικαιωμάτων τους. Δεν ήταν μόνο ο Στ. Κοντονής. Ηταν και ο Ν. Παρασκευόπουλος (επίσης πρώην υπ. Δικαιοσύνης), που έσπευσε να συμφωνήσει με τον διάδοχό του, λέγοντας ότι «έχει δίκιο ο Κοντονής για τη Χρυσή Αυγή», καθώς και ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα». Η «εγκληματική οργάνωση» που βρίσκεται στο προσκήνιο δεν είναι μόνο η Χ.Α.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ της επιθυμίας του ενημερωμένου -όπως διαβεβαιώνει ο Στ. Κοντονής- Α. Τσίπρα ήταν ένα πρόσωπο, που παραμένει «πρόσωπο-κλειδί» και είναι και σήμερα πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μιχ. Καλογήρου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Στ. Κοντονή στο υπ. Δικαιοσύνης και μέχρι σήμερα είναι ίσως ο στενότερος του Α. Τσίπρα.

ΠΑΡΑ την έγκαιρη ενημέρωση που είχε κάνει προσωπικά στον τότε πρωθυπουργό ο τότε υπ. Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, ο Α. Τσίπρας, σαν να ήταν «δεσμευμένος», επέμεινε. Ηταν δε τόσο κραυγαλέα η χάρη που έκανε στις «εγκληματικές οργανώσεις», ώστε κάποια στιγμή έφτασε ακόμα και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτυρηθεί δημοσίως για τις προωθούμενες ευνοϊκές διατάξεις υπέρ της Χ.Α. Αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν λίγοι όσοι είπαν «ώπα, τι κάνουμε εδώ;». Τίποτα. Ο Α. Τσίπρας παρέμεινε «δεσμευμένος» στη συνείδησή του. Αλλωστε η «εγκληματική οργάνωση» που απασχολεί τον δημόσιο βίο δεν είναι μία. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Είναι και η υπό έρευνα «εγκληματική οργάνωση» για τη σκευωρία της Novartis. Και ο Στ. Κοντονής που ουσιαστικά, αν και υπ. Δικαιοσύνης τότε, ήταν «στην απέξω», ξέρει πολλά.

ΕΙΝΑΙ σε εξέλιξη και η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών Μιωνή και Καλογρίτσα. Οι οποίες, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, μπορεί να οδηγηθούν κι αυτές σε κατηγορίες για «εγκληματική οργάνωση». H οποία διαχειριζόταν «μαγαζιά» με «πολλά λεφτά» και διέθετε και White House, White Porscha. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε αυτή θα είναι η τρίτη «εγκληματική οργάνωση» ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Ω ΤΟΥ θαύματος, σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τους κεντρικούς ρόλους τους παίζουν τα ίδια πρόσωπα. Δ. Παπαγγελόπουλος (που ήταν στα μαχαίρια με τον Στ. Κοντονή), Μ. Καλογήρου, Δ. Τζανακόπουλος, Ν. Παππάς -και μερικοί ακόμα-ήταν οι πρωταγωνιστές και σε άλλες σκοτεινές υποθέσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν ή μπορεί να εξελιχθούν σε «εγκληματικές οργανώσεις». Η «οργάνωση της Novartis» ερευνάται ήδη ως «εγκληματική οργάνωση». Και ήδη έχει κάποια ονόματα. Εχει Ρασπούτιν, έχει δικαστικούς λειτουργούς και έχει και «δημοσιογράφους»- βαποράκια. Η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης ενδέχεται να φέρει στον αφρό κι άλλα ονόματα, τα οποία φέρονται να είχαν όχι μόνο γνώση, αλλά και ρόλο.

ΕΤΣΙ, πέραν της προφανούς ευνοϊκής μεταχείρισης της Χρυσής Αυγής, φαίνεται ότι πίσω από τη σκανδαλώδη μείωση των ποινών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη μη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων υπάρχει κι ένα «γαϊδουρόδενε». Μια «πισινή». Μια «καβάτζα». Μια πιο πονηρή και ιδιοτελής σκέψη. Για επερχόμενες εξελίξεις ή φόβους.

Η ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α. σε σειρά κρίσιμων θεμάτων -με κορυφαία την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, τις κοινές βόλτες στο Καστελλόριζο και την από κοινού ψήφιση της τοποθέτησης της Β. Θάνου στη νευραλγική Επιτροπή Ανταγωνισμού- έχει καταστεί απολύτως ορατή. Οπως και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή του Π.Κ. με εξόφθαλμη παράταση των εργασιών της Βουλής, ενώ είχαν προκηρυχθεί(!) εθνικές εκλογές, προφανώς ευνόησε καταφανώς τη Χ.Α. και «ξόφλησε» ενδεχομένως και κάποια «γραμμάτια». Αλλά μήπως το «ζουμί» είναι αλλού; Μήπως η Χ.Α. ήταν η «γλάστρα» που ποτίστηκε μαζί με το «βασιλικό»;

ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ

Η υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Χ.Α. είναι ορατή πλέον από τους πάντες. Η δε βραδυφλεγής τροπολογία που κατέθεσε χθες για την αλλαγή του ΔΙΚΟΥ του Π.Κ. προσθέτει στην υποκρισία και μια δόση πολιτικής αυτογελοιοποίησης. Αποκαλύπτει όμως την «τρικυμία εν κρανίω» που επικρατεί στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια τρικυμία η οποία εν πολλοίς οφείλεται στη μη επίγνωση της πραγματικότητας και στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει κάποια στοιχειώδη και προφανή πράγματα. Οτι ηττήθηκε στις εκλογές, και μάλιστα με βαρύ σκορ, όχι επειδή έκανε «λάθος ο λαός». Αλλά γιατί ο λαός αποδοκίμασε έντονα τη διακυβέρνησή του κι επέλεξε τη Ν.Δ. Οτι το 2020 δεν είναι 2015. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας δεν πια το «νέο», αλλά ανήκουν ήδη στο «παλιό πολιτικό σύστημα». Οτι δεν μπορεί να το παίζει ακόμα «αντισυστημικός». Τον βαραίνει μια κάκιστη διακυβέρνηση, με πάρα πολλά εγκληματικά λάθη και ακόμα περισσότερες παραλείψεις. Οτι η ρητορική του μίσους και του διχασμού δεν αφορά πλέον κανέναν άλλον, πέραν του Π. Πολάκη, των «μαυροσκούφηδων» που ονειρεύεται και μερικών ακόμα πολιτικών απολιθωμάτων. Οτι στο κάδρο της φθοράς -και μάλιστα στο κέντρο του- βρίσκεται ο ίδιος ο Α. Τσίπρας. Παρήλθαν οι εποχές του «χαρισματικού», του «άχαστου» και του «ιερού τοτέμ» της παράταξης. Αφού αμφισβητήθηκε από την κοινωνία, αμφισβητείται τώρα πλέον καθαρά και στο ίδιο του το κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας αρνούνται να καταλάβουν ότι έχουν μείνει πίσω σε μια άλλη εποχή. Γι’ αυτό και όσο το αρνούνται, δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα όχι να επιστρέψουν στην εξουσία, αλλά να μην επιστρέψουν στα ποσοστά από τα οποία ξεκίνησαν.

ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ…

Πολύ πιθανόν θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο της διαγραφής του Στ. Κοντονή, μετά την παραίτησή του από την Κ.Ε. του κόμματος και τις δηλώσεις που έκανε για τη λάθος αλλαγή του Π.Κ. Η αρχική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια αμήχανη αντίδραση που εξαντλούταν στη γνωστή από πολύ παλιά συνταγή της «υιοθέτησης της προπαγάνδας και των fake news της Ν.Δ.», που… «αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Ο Στ. Κοντονής ανταπέδωσε μιλώντας για «μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» κι έπεται συνέχεια.

Ολα δείχνουν ότι ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει μια παλιά συνήθεια την οποία διαφήμιζε κιόλας: «Εμείς δεν διαγράφουμε». Η μη διαγραφή, στο όνομα της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, είναι το τελευταίο απομεινάρι στον ΣΥΡΙΖΑ από την Ανανεωτική Αριστερά. Φαίνεται «ήρθε η ώρα του». Ισως μαζί με την επιστροφή στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέα διακοπή της διαδικασίας – Η πρόεδρος αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία της εισαγγελέως

Tinad

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εισαγγελική «βόμβα» για αναστολή σε όλους – Σήμερα οι δευτερολογίες

Tinad

Νέες «ρουκέτες» Κοντονή για ΣΥΡΙΖΑ: Κάναμε σημαία την κάθαρση και μετατρέψαμε την δωροδοκία σε πλημμέλημα

Ανδρέας Ντίνης

Η στήριξη και η ευθύνη

Kon

Κι όμως τρυπάει ο «φράχτης» της Τουρκίας, αλλά όχι με «ντου»

Kon

Με ποιους να πάει…

Kon

Οι ανησυχίες Στουρνάρα και η ύφεση Τσίπρα

Kon

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Αύριο συνεχίζεται η δίκη – Αναστολή για όλους πλην του Ρουπακιά πρότεινε η εισαγγελέας

Tinad

Ο Λαγός έστειλε εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δίκη της ΧΑ

Μιχάλης Μάρδας