ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αφησαν τα drugs κι έπιασαν τα social media

Η οργισμένη γενιά του ’60 και του ’70 στις ΗΠΑ μεγάλωσε με αχαλίνωτο σεξ, τσιγάρο, αλκοόλ και μαλακά ναρκωτικά τύπου μαριχουάνας. Με τα χρόνια όμως οι νεολαιίστικες συνήθειες άλλαξαν σε βαθμό που άφησε άναυδους τους ειδικούς.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Η φετινή ετήσια έκθεση «Monitoring the Future», που διεξάγει ανελλιπώς από το 1975 το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διαπιστώνει ότι οι Αμερικανοί μαθητές γυμνασίου έχουν μειώσει δραστικά το τσιγάρο, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά σε σχέση με τους πατεράδες και τους παππούδες τους. Ενώ, για παράδειγμα, το 1991 το 11% των εφήβων κάπνιζε τουλάχιστον μισό πακέτο την ημέρα, σήμερα δεν ξεπερνά το 1,8%. Το τελευταίο 12μηνο η χρήση μαριχουάνας στα αμερικανικά σχολεία μειώθηκε από 6,5% σε 5,4% και μόλις το 0,3% των μαθητών κάνει χρήση ηρωίνης. Το ecstacy, που άλλοτε θέριζε τη νεολαία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα πάρτι.

Αυτή είναι η ευχάριστη πλευρά, γιατί υπάρχει και η δυσάρεστη. Μόλις οι νέοι των ΗΠΑ μεγαλώσουν κάπως και φτάσουν τα 20 αρχίζουν να πέφτουν με μεγαλύτερη ευκολία στις καταχρήσεις από τους προγενέστερους. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών κατέγραψε αύξηση 33% των θανάτων στους ενήλικες Αμερικανούς από υπερβολική δόση την τελευταία πενταετία – στοιχείο που χρησιμοποίησε προεκλογικά και ο Ντόναλντ Τραμπ για να δικαιολογήσει την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου να καταπολεμηθεί το εμπόριο ναρκωτικών.

Αν οι «μεγάλοι» πέφτουν στα ναρκωτικά καταφανώς λόγω κρίσης, η «υγιεινιστική» συμπεριφορά των «μικρών» δεν έχει αναλυθεί πλήρως. Υπάρχουν ωστόσο τρεις πρόχειρες εξηγήσεις: Πρώτον, η υπερβολική ενασχόληση κατά μόνας των Αμερικανών εφήβων με τα βιντεοπαιχνίδια και τα social media δεν τους αφήνει χρόνο να καπνίσουν, να μεθύσουν και να δοκιμάσουν ναρκωτικά. Δεύτερον, οι νέες γενιές αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις με τις οικογένειές τους και, τρίτον, αρκετοί υποκύπτουν στη μόδα της υγιεινής ζωής.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Καπνίζεις στο σπίτι; 1.000$ πρόστιμο

Tinad

1979

Kon

Mπάιντεν: Ιδια γεύση για Κίνα-Ιράν

Kon

Εμβολιαστικός τουρισμός;

Kon

Μεταναστευτικός «φράχτης» στη Μάγχη

Kon

Σερβία-Μαυροβούνιο: Ο τελευταίος εμφύλιος

Kon

Το «φυσικό εμβόλιο» του Μπέργκαμο

Tinad

To μόνο που δεν κατάφερε ο Ντιέγκο

Tinad

Tσουνάμι κρατικών χρεοκοπιών λόγω Covid;

Kon