Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από την ισλαμοφοβία στη σινοφοβία

Newsroom eleftherostypos.gr

Τις μέρες και τους μήνες που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ένα κύμα προκατάληψης, επιθέσεων και διακρίσεων εξαπολύθηκε ενάντια στους πολίτες αραβικής καταγωγής και τις ευρύτερες μουσουλμανικές κοινότητες των ΗΠΑ. Ο Μπιν Λάντεν και η παρέα του ξύπνησαν ένστικτα κοινωνικού αυτοματισμού που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Σχεδόν μια εικοσαετία μετά, η «θεσμοποιημένη» ισλαμοφοβία -με εξέχοντα εκφραστή τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας- επισκιάζεται από ένα διογκούμενο κύμα σινοφοβίας, βοηθούντος και του «κινεζικού ιού». Μάλιστα, όπως στην περίπτωση των Δίδυμων Πύργων, όπου δεν μπήκαν στο στόχαστρο μόνο οι Αραβες των ΗΠΑ, έτσι και τώρα τη νύφη δεν πληρώνουν μόνο ο Κινέζοι αλλά όλοι οι Ασιάτες – οι περιφρονητικά αποκαλούμενοι «σχιστομάτηδες».

Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 2.600 δολοφονικές απόπειρες, απειλές κατά της ζωής, φραστικές επιθέσεις και ρατσιστικά σχόλια στο Διαδίκτυο σε βάρος των Ασιατών της Αμερικής. Το 31% εξ αυτών δέχθηκε κάποιου είδους bullying στη διάρκεια της πανδημίας και το 26% φοβάται ότι θα δεχθεί σωματική επίθεση. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, τα αντίστοιχα ποσοστά στους μαύρους είναι πολύ χαμηλότερα.

Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάει κανείς πως η σινοφοβία στην Αμερική έχει βαθιές ρίζες, που ανάγονται στα μέσα του 19ου αιώνα. Εκφράστηκε με σειρά θεσμικών μέτρων και έφτασε στο απόγειό της με το Νόμο Αποκλεισμού των Κινέζων, του 1882.

Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια οι ψυχροπολεμικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, τη στρατιωτική ένταση στον Ειρηνικό και την οικονομική επέκταση των Κινέζων σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, τα αντικινεζικά αισθήματα των Αμερικανών χτύπησαν κόκκινο.

Αρκεί να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα του γνωστού ερευνητικού κέντρου Pew, τα αρνητικά αισθήματα απέναντι στην Κίνα ανέβηκαν στο 73%, από 47% το 2018! Τι άλλο είναι αυτό παρά ο καθρέφτης μιας κοινωνίας με ολοένα βαθύτερες φυλετικές προκαταλήψεις;

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τραγωδία στην Κίνα-Τουλάχιστον 16 νεκροί μετά από δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

Μαρίνα Μπενέκου

Ανατροπή με το TikTok στις ΗΠΑ-Τι αποφάσισε το δικαστήριο

Μαρίνα Μπενέκου

TikTok: Έφτασε η ώρα της αλήθειας – Σήμερα κρίνεται η… τύχη της εφαρμογής στις ΗΠΑ

Tinad

Ο Τραμπ επέλεξε την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Tinad

2020: To Kιλελέρ της Ινδίας

Kon

Νέος κύκλος αντιρατσιστικών διαδηλώσεων και αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Δημήτρης Ντόγκας

Ανάλυση: Η επίσκεψη Πομπέο στη Σούδα και γιατί οι ΗΠΑ είναι πυρ και μανία με τον Ερντογάν

Μιχάλης Μάρδας

To Mινσκ είναι κοντά στη Λευκωσία;

Kon

Οργή στην Κίνα με εγχειρίδιο πανεπιστημίου που απέδιδε τις σεξουαλικές επιθέσεις στις «όμορφες γυναίκες»

Tinad