Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ιός της γραφειοκρατίας

Newsroom eleftherostypos.gr

H αβεβαιότητα είναι η λέξη των ημερών. Μπορεί την εποχή των Μνημονίων να μην ξέραμε ποια περικοπή θα γινόταν την επόμενη -και αυτό θόλωνε τα πάντα- αλλά με την πανδημία τίποτε δεν είναι βέβαιο. Και αυτό τα κάνει όλα πιο δύσκολα…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Η κυβέρνηση παραδέχεται δημοσίως και ιδιωτικώς ότι το φθινόπωρο θα έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας – παρά τα καλά νέα που ακούγονται από δω κι από κει για τα εμβόλια, τα οποία είναι πλέον στο δρόμο.

Τα πάντα ετεροχρονίζονται, που έλεγαν στη μακρινή δεκαετία του ’80: μπορεί η Ελλάδα να είχε λιγότερο κακές δημοσιονομικές επιδόσεις από όλες τις χώρες του Νότου στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά είναι σαφές πως σε απόλυτα μεγέθη δεν είμαστε συγκρίσιμοι, μιας και προερχόμαστε από δέκα χρόνια πολύ μεγάλης κρίσης. Οταν κάποιος είναι μονίμως πεινασμένος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τη σκέψη ότι υπάρχουν και χειρότερα. Και η αλήθεια είναι ότι όλες οι προβλέψεις για μία σύντομη κρίση, που θα διαρκούσε μόνον κάποιους λίγους μήνες μέσα σε αυτή τη χρονιά, έχουν πλέον διαψευστεί εκ των πραγμάτων.

Το κακό είναι επίσης ότι δεν έχει βρεθεί – παγκοσμίως- ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, που να δίνει περιθώρια άμεσης ανάκαμψης στην οικονομία: όπως είναι γνωστό, χώρες όπως η Σουηδία, που δοκίμασαν στην πράξη ένα πιο χαλαρό σύστημα αντιμετώπισης του κορονοϊού, είδαν επίσης τα οικονομικά μεγέθη να κατρακυλούν.

Επομένως, το μόνο δεδομένο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους. Το ζήτημα ωστόσο είναι να μη χαθεί αυτός ο χρόνος, που αναπόφευκτα θα κυλήσει από σήμερα ως την έναρξη των εμβολιασμών: ειδικά για τη χώρα μας, θα μπορούσε να είναι ένας χρόνος κερδισμένος, αν τον αξιοποιούσαμε ώστε να είμαστε έτοιμοι στο θεσμικό πεδίο για την περίοδο της ανάκαμψης, που αναμφίβολα θα έλθει. Για παράδειγμα, κανένας κορονοϊός δεν εμποδίζει την εξάλειψη του ιού της γραφειοκρατίας, τόσο στη σχέση κράτους – πολίτη όσο και στη σχέση κράτους – επενδυτών.

Βεβαίως, στο πεδίο αυτό έχουν γίνει πάρα πολλά τους τελευταίους μήνες. Ηταν όμως τόσο πίσω η χώρα μας, ώστε ακόμα και τα άλματα που γίνονται μοιάζουν να μην αρκούν για να προφτάσουμε τον ανταγωνισμό…

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Συνωστισμός ατομικής ευθύνης

Kon

Όταν ακόμα και το άγαλμα φορούσε μάσκα, ο ηλίθιος γελούσε

Kon

Ας κάνουν λίγο στην άκρη οι «βαρόνοι»

Kon

Ελαφρά Ταξιαρχία

Kon

Καταλήψεις και παραφωνίες

Kon

Η επόμενη μέρα μίας αποτυχίας

Kon

Οταν μιλά το παρελθόν

Μιχάλης Μάρδας

Τουρκία: Ο θάνατος του μουσικού

Kon

Αυτονόητη προστασία

Kon