Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το αξιοσημείωτο της έρευνας είναι ότι, παρά τους αυξημένους δείκτες προβληματισμού της κοινής γνώμης για την επόμενη ημέρα, η κυβέρνηση διατηρεί προβάδισμα 17 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σαρωτική είναι και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις δημοτικότητες ο πρωθυπουργός εισπράττει θετικές γνώμες από το 62,3%, έναντι 36,6% αρνητικών, δηλαδή θετικό ισοζύγιο 26 ποσοστιαίων μονάδων, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει τα ποσοστά της δημοφιλίας του να βρίσκονται καθηλωμένα στο 37%, με τις αρνητικές γνώμες στο 61,1%, σχηματίζοντας ένα αρνητικό απόθεμα 24 μονάδων.
Δύσκολη η τρέχουσα συγκυρία, αλλά οι πολίτες δεν καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση, όπως προσπαθεί να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί. Αυτό είναι και το στρατηγικό πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Στην προσπάθειά του να αποδομήσει το κυβερνητικό έργο, καταφεύγει σε υπερβολές που τελικώς ακυρώνουν το μήνυμα που θέλει να στείλει στους ψηφοφόρους. Η κοινωνία αντιμετωπίζει με ωριμότητα τις δυσκολίες που βλέπει στον ορίζοντα, κάτι που παραβλέπουν στην Κουμουνδούρου.
Οταν για παράδειγμα μιλάει για «ύφεση Μητσοτάκη» ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πορεία της οικονομίας οφείλεται στην έξαρση του κορονοϊού, δεν πρέπει να απορεί για τη μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας. Στη Γερμανία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 10% στο δεύτερο τρίμηνο, κανείς δεν μιλάει για «ύφεση Μέρκελ», για να μη χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, με ύφεση άνω του 20%, προφανώς λόγω Σάντσεθ και Podemos, με τη λογική Τσίπρα.
Οι υπερβολές της αντιπολίτευσης για την οικονομία δεν προσθέτουν την παραμικρή δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι πολίτες σε ποσοστό 55% έχουν επηρεαστεί πολύ ή αρκετά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ μόνο το 43,6% θεωρεί πως τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι επαρκή, έναντι 52,5% που τα χαρακτηρίζει ανεπαρκή.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Συνολικά η κοινή γνώμη βλέπει με ανησυχία να εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κρίνοντας ελαφρώς θετικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς (52% έναντι 44%), ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός για το εάν τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων εξασφαλίζουν την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, όπου οι απόψεις είναι μοιρασμένες.
Το ανησυχητικό, πάντως, για τη διάδοση του ιού είναι ότι ένα ποσοστό περίπου 5% επί των ερωτηθέντων δηλώνει πως ποτέ ή σπάνια χρησιμοποιεί μάσκες όταν επισκέπτεται κλειστούς χώρους. Το ποσοστό μπορεί να φαντάζει μικρό, όμως σε απόλυτα μεγέθη σημαίνει ότι περίπου 500.000 απείθαρχοι κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, συγκροτώντας μια υγειονομική βόμβα για το σύνολο του πληθυσμού.
Η έρευνα της GPO δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς στο Μαξίμου. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη και περιμένουν από την κυβέρνηση ισχυρότερα μέτρα για την οικονομία και πρωτοβουλίες που θα αποφορτίσουν το κλίμα στα εθνικά μας θέματα, ενώ στέλνουν ένα μήνυμα στον Τσίπρα ότι, εάν δεν εγκαταλείψει την αφοριστικού τύπου αντιπολίτευση, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθηλωμένα στην περιοχή του 22%.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr