Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάνω από 13 δισ. ευρώ έχουν πέσει στην αγορά με κρατικές ενισχύσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Χωρίς μεγαλοστομίες και κυρίως χωρίς να προκαλεί θόρυβο στις αγορές, το Ελληνικό Δημόσιο έχει διαθέσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κινηθεί αθόρυβα και να λαμβάνει αποφάσεις βήμα βήμα απορρίπτοντας τις ανεύθυνες προτάσεις Τσίπρα να διαθέσει από τον Απρίλιο όλα τα διαθέσιμα για να ανακόψει την ύφεση. Η κρατική βοήθεια που έχει δοθεί, της τάξης των 4,5 ποσοστιαίων μονάδων του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, συγκρίνεται πλέον με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης και η τακτική που ακολουθήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιβραβεύθηκε από τις αγορές, όπως προκύπτει από τα χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας χθες στον Σκάι, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 34,7 δισεκατομμύρια από 37,5 δισ. που ήταν πριν από την έναρξη της πανδημίας. Επιπλέον το Δημόσιο προσέφυγε δύο φορές στις αγορές εκδίδοντας ομόλογα ποσών άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξήθηκε η διάθεση εντόκων γραμματίων στα 3 δισεκατομμύρια, ενώ επεστράφησαν από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες δόσεις 800 εκατομμυρίων. Ολα μαζί αθροίζονται σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δόθηκαν για την κάλυψη αναγκών εργαζομένων και μικρομεσαίων αλλά και για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια έσοδα, που πάντως είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις για καθίζηση κατά 40%.

Τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται νέα έξοδος στις αγορές, το οικονομικό επιτελείο θέλει να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που υπάρχει για τους ελληνικούς τίτλους και ταυτόχρονα να προλάβει την ομοβροντία εκδόσεων χρέους από την Ιταλία, που μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια άνω των 150 δισεκατομμυρίων.

Η «άμυνα» του υπουργείου Οικονομικών απέδωσε, το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι να πετύχει και στην επίθεση, δηλαδή στη δημιουργική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας. Το αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να δοθεί προς τελική διαβούλευση εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να έχει σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες. Εκεί θα κριθούν οι πολιτικές που θα επιλεγούν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και περιθώρια για αστοχίες δεν υπάρχουν.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΚΟΥΣ

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που καταγράφεται στις καταθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων τους τελευταίους μήνες με σημείο αναφοράς την έναρξη της καραντίνας, όταν και περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 148 δισεκατομμύρια από 139 δισ. που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να αναβαθμίσει κατά 6 βαθμίδες την κατάταξη των ελληνικών καταθέσεων επαναφέροντάς την στο επίπεδο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ωστόσο η αύξηση των αποταμιεύσεων δεν έφερε και βελτίωση στα επιτόκια καταθέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, πάνω από το 70% των καταθέσεων δεν επιβραβεύεται με κάποιο τόκο, ενώ και τα επιτόκια για προθεσμιακούς λογαριασμούς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι αρνητικός, επομένως και τα μηδενικά επιτόκια θεωρούνται θετικές αποδόσεις, ωστόσο οι τράπεζες θα μπορούσαν να λανσάρουν νέα αποταμιευτικά προϊόντα βελτιώνοντας τους όρους για τους καταθέτες.

Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από ομογενειακούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τραμπ θα προσπαθήσει να μειώσει τη διαφορά που τον χωρίζει δημοσκοπικά από τον υποψήφιο των δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ρίχνοντας το χαρτί του εμβολίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πριν από τις κάλπες του φθινοπώρου θα ανακοινώσει την έναρξη των εμβολιασμών με σκοπό να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην αμερικανική κοινωνία ενώ θα συνεχίσει να «πετά χρήμα από το ελικόπτερο» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πολλά επεισόδια στην κούρσα προς τις εκλογές, ο Μπάιντεν έχει τον πρώτο λόγο, αλλά όπως φαίνεται ο Τραμπ δεν θα πέσει αμαχητί. Για τα ελληνικά συμφέροντα η αλλαγή εξουσίας στην Ουάσιγκτον θα ήταν μία θετική εξέλιξη, όπως προκύπτει από τις θέσεις που έχουν πάρει οι δύο μονομάχοι για τις διαφορές μας με την Τουρκία.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Τραμπ: Ετοιμάζει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Μαρίνα Μπενέκου

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Οι επιτυχίες της «Μικρής Ελλάδας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom