Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Ο Ερντογάν έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου για έρευνες του ωκεανογραφικού, σεισμογραφικού «Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου, ωστόσο πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας διπλωματικός ελιγμός.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, που αναζητά ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης για την Τουρκία επί των ημερών και επιδιώκει να ξεπεράσει το κεμαλικό παρελθόν της χώρας του, είναι γεγονός ότι έχει στριμωχθεί πολιτικά στο εσωτερικό της Τουρκίας. Γι’ αυτό, υπάρχει ακόμα μία εξήγηση για τη συμπεριφορά του. Η τουρκική λίρα βυθίζεται και η Τουρκία ξεμένει από πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, πράγμα που τροφοδοτεί τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εισαγάγει νέους περιορισμούς. Το γεγονός ότι την ίδια στιγμή η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και το χρέος σε ξένο νόμισμα αυξάνονται λόγω της πτώσης της λίρας, αφήνει ελάχιστα περιθώρια στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Η ΕΛΛΑΔΑ απέκρουσε με επιτυχία τα σχέδια του Ερντογάν για ένταση στο Αιγαίο, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση του Εβρου με το μεταναστευτικό. Κινήθηκε με ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να προασπίσει τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παράλληλα, με σωστές διπλωματικές κινήσεις ανέδειξε ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Αγκυρα δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.
ΤΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ τείχος του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τις συμμαχίες που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέτρεψε προς το παρόν τα σχέδια του Ερντογάν, που εστράφη τώρα προς την Κύπρο. Πλέον όμως και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Αγκυρας, η οποία μόνο από αυτά καταλαβαίνει και έχει μάθει να τα μετρά όλα με την ισχύ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής