Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Θα είναι προσβολή στη μνήμη δεκάδων χιλιάδων Αιγύπτιων χωρικών, που δούλεψαν σαν σκλάβοι και πέθαναν για να φτιαχτεί ένα έργο που εξυπηρετούσε τους αποικιοκράτες τη δεκαετία του 1860», τόνισε ο βουλευτής Μουσταφά Μπάκρι. Επίσης, η εφημερίδα «Ελ Σορούκ» χαρακτήρισε τον Λεσέψ και τους συνεργάτες του «ενόχους ρατσιστικών εγκλημάτων, για τα οποία θα έπρεπε να απολογηθούν».
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Προ των αντιδράσεων, οι Αρχές του Πορτ Σάιντ κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις, προτείνοντας να στηθεί δίπλα στον Λεσέψ και το άγαλμα του «Αγνωστου Αιγύπτιου Αγρότη», που έφτιαξε με τα χέρια του το κανάλι, όπως οι πρόγονοί του τις πυραμίδες. Πολύ αδέξιος τρόπος για να χρυσωθεί το χάπι. Αυτή την εποχή τα αγάλματα των συμβόλων του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας βεβηλώνονται και ξηλώνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου – δεν αναστηλώνονται ούτε συμπληρώνονται από αγάλματα μαύρων σκλάβων.
Πρώην πρόξενος της Γαλλίας στην Αλεξάνδρεια, ο Λεσέψ έφτιαξε τη διώρυγα που ενώνει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα σε συμφωνία με τον Οθωμανό διοικητή της Αιγύπτου. Κι αυτό δεν θέλουν να το θυμούνται οι Αιγύπτιοι, που νιώθουν εκ νέου την απειλή του νεο-οθωμανού χαλίφη. Αλλωστε το 1956 ο Νάσερ εθνικοποίησε το κανάλι ύστερα από πόλεμο με τους Βρετανούς αποικιοκράτες (τότε συμμάχους των Γάλλων και των Ισραηλινών), χαρίζοντας υπερηφάνεια στο έθνος του.
Το ύψους 11 μέτρων χάλκινο άγαλμα του Λεσέψ κατασκευάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Εμανουέλ Φρεμιέ και αποκαλύφθηκε στο Πορτ Σάιντ το 1899. Στον πόλεμο του 1956 υπέστη καταστροφές, αλλά αποκαταστάθηκε και φυλάσσεται σε αποθήκες. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση το χαρακτήρισε έργο τέχνης το 2019.
Από την έντυπη έκδοση