Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το βρόμικο πλυντήριο του «White House»

Καλογρίτσας

Newsroom eleftherostypos.gr

Το «μαγαζί» στήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ! Μέσα σε 12 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας είχε αποκτήσει πρόσβαση σε επιχειρηματίες με διεθνή δράση, λειτουργούσε με «φίλους» που είχαν λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή στην Κύπρο, τα εμβάσματα και οι εικονικές συναλλαγές για να καλυφθούν παράνομες χρηματοδοτήσεις, όπως τουλάχιστον καταγγέλλονται επωνύμως πλέον, αποτελούσαν καθημερινότητα.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η νέα μήνυση που κατέθεσε ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας κατά του λιβανέζικου ομίλου, που φέρεται να του έδωσε 3 εκατομμύρια ευρώ για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, περιέχει καταγγελίες που εκθέτουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και δίνουν την εντύπωση ότι στο «White House» λειτουργούσε ένα παραμάγαζο διαπλοκής και συμφερόντων.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο λαλίστατος μέχρι το Σάββατο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δεν έχει βρει να πει ούτε μία κουβέντα για τις αποκαλύψεις του παλιού καλού του φίλου Καλογρίτσα. Δεν ψέλλισε καν τις δικαιολογίες που ξεφούρνιζε μετά τις καταγγελίες Μιωνή για «κοπτοραπτική» ή για παρανόηση της συζήτησης που έλεγε ότι είχε με τον επιχειρηματία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί απάντησης έβαψε «γαλάζιο» τον Καλογρίτσα, τον εργολάβο δηλαδή που είχε στενές σχέσεις με το σύστημα εξουσίας του Τσίπρα, χρηματοδοτείτο αθρόα από την Τράπεζα Αττικής μέχρι τις αποκαλύψεις για τα δανεικά βοσκοτόπια και κέρδιζε όλους τους διαγωνισμούς του Σπίρτζη για τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου, χωρίς ποτέ να καταφέρει να τον υλοποιήσει.

Στην Κουμουνδούρου πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση όχι μόνο για τις τελευταίες αποκαλύψεις αλλά γιατί γνωρίζουν ότι έρχονται και άλλες, όπως αυτή της μήνυσης Καλογρίτσα.
Σε αυτό το «ντοκουμέντο» πληροφορούμαστε ότι τα 3 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από τους Λιβανέζους στην εταιρία Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα κατ’ εντολή του «White House», όπως αποκαλείτο το Μέγαρο Μαξίμου και του τότε υπουργού Νίκου Παππά.

Ανατριχιαστικό είναι το περιεχόμενο ενός e-mail που έστειλαν οι Λιβανέζοι προς τον Καλογρίτσα τον Αύγουστο του 2016 και από το οποίο προκύπτουν ευρύτερες διασυνδέσεις του «White House»:

«Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή. Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος, και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε “φίλους” στα ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα τη στείλουν τοπικά. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό».

Από το e-mail αυτό προκύπτουν θεμελιώδη ερωτήματα:

Πρώτον, ποια η είναι η «White Porscha», η «υπέρτατη θεότητα» δηλαδή, που γνώριζε τα πάντα για τις συναλλαγές με τον Τοξότη του Καλογρίτσα;

Δεύτερον, ποιοι είναι οι «φίλοι» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν τραπεζικά στοιχεία και μέσω των οποίων θα περνούσαν τα 3 εκατομμύρια από τους Λιβανέζους στον Καλογρίτσα χωρίς να αφήσουν ίχνη;

Τρίτον, σε ποιον ανήκει ο «Κυπριακός Αριθμός» που ήταν γνωστός στον Καλογρίτσα ώστε να διαβιβασθούν τα χρήματα; Μήπως σε κάποιον παλαιό γνώριμο από την Κύπρο;

Τέταρτον, πώς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις καταγγελίες, όπου η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» εμφανίζεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διανομή εκατομμυρίων με στόχο την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας από έναν επιχειρηματία που λαμβάνει δημόσια έργα;

Ο ίδιος ο Καλογρίτσας αναφέρει ότι τους Λιβανέζους δεν τους ήξερε, αλλά ο οικονομικός τους διευθυντής τον έπεισε να υπογράψουν εικονικά την «υπεργολαβία» για να αποκτήσουν τηλεοπτικό σταθμό προκειμένου, όπως είπαν, να έχουν δικαιολογία έναντι των τραπεζών και των Αρχών για την εκταμίευση αρχικά ποσού 3.000.000 και στη συνέχεια μέχρι 25 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα συμμετείχαν σε επενδυτικό σχήμα, «το οποίο είχαν συντονίσει και συμφωνήσει προεχόντως με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Νίκο Παππά, καθ’ υπόδειξη του οποίου άλλωστε αποφάσισε τη συμμετοχή της στο άνω επενδυτικό σχήμα και η οικογένεια Καλογρίτσα, η οποία μέχρι τότε δεν γνώριζε, ούτε είχε και επαφή με τους Λιβανέζους».

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο, ούτε ο κ. Παππάς τον σιωπηλό απέναντι σε αυτές τις πρωτοφανείς καταγγελίες ενός δικού τους ανθρώπου. Το μαγαζί λειτουργούσε ως «πολυεθνική» αλλά οι μαγαζάτορες ήταν απρόσεκτοι…

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Βγήκαν τα… μαχαίρια από το ξεκίνημα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Προσυνεδριακές διαδικασίες και καμπάνιες για να «σκεπάσει» το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom