Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο Τσίπρας, που ανέβασε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις από το 50% που ήταν το 2014 στο 100% και καταγγέλλει την ανάλγητη κυβέρνηση, είδε χθες τον «νεοφιλελεύθερο» Μητσοτάκη να μηδενίζει την επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό και να μειώνει τους συντελεστές κατά 30% έως και 70% για τις υπόλοιπες.
Στο οικονομικό επιτελείο ακολουθούν μία συγκεκριμένη πολιτική, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού. Πρώτα μαζεύουν τα χρήματα ώστε τα ταμειακά διαθέσιμα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υψηλότερα από αυτά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά προχωρούν σε εξαγγελίες για τη χορήγηση των ποσών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σχεδόν αθόρυβα αξιοποίησε το θετικό κλίμα στις αγορές μετά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εξέδωσε δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 1,5% ενώ διεύρυνε το μέγεθος των εξάμηνων εντόκων γραμματίων ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα του κράτους μέχρι να φτάσουν και στο Ελληνικό Δημόσιο τα κονδύλια που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενίσχυση των οικονομιών.
Το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας», που καταγγέλθηκε ως αδράνεια από την αντιπολίτευση σε μία περίοδο πρωτοφανούς αστάθειας όπως η τωρινή, λειτουργεί ως μοχλός σταθερότητας. Βλέπεις το πρόβλημα και λαμβάνεις μέτρα για να το αντιμετωπίσεις, όχι γιατί καθυστερείς αλλά γιατί πρέπει να αναγνωρίσεις τις διαστάσεις του και κυρίως να μην ξεμείνεις από «πυρομαχικά».
Ο κ. Τσίπρας, με τη γνωστή ανεύθυνη στάση που θυμίζει εποχές Προγράμματος Θεσσαλονίκης, είχε προτείνει στην κυβέρνηση να χορηγήσει από τον Απρίλιο όλα τα διαθέσιμα (και πάλι δεν θα έφταναν για να χρηματοδοτήσουν τις προτάσεις του). Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα βρισκόταν σύντομα «ταπί και ψύχραιμη», κάτι που θα αντιλαμβάνονταν στις αγορές με τις γνωστές συνέπειες.
Μένει ώσπου να φύγει…
Ο Μητσοτάκης αντέδρασε επιθετικά στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας απαγορεύοντας εγκαίρως μετακινήσεις που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο νοσοκομείο με χιλιάδες θύματα και κρατά άμυνες στην οικονομία ώστε να υπάρχουν οι δυνάμεις και κυρίως οι πόροι για να τονωθεί η αγορά, να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προστατευθεί ο κόσμος της εργασίας. Ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου είναι μία θεμελιώδης παρέμβαση, δίνει τέλος σε έναν φορολογικό παροξυσμό που είχε ξεπεράσει κάθε όριο επί Τσίπρα και δίνει ανάσες σε επαγγελματίες που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους με τον τζίρο να έχει καταρρεύσει και την τουριστική κίνηση να ξεκινά με χαμηλές προσδοκίες.
Η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τη λογική και χωρίς να προχωρά σε δημοσιονομικές εκτροπές που θα υπονόμευαν την επιχείρηση ανάκαμψης της οικονομίας.
«ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ»
«Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησε φιέστα για την κατεδάφιση μόλις πέντε κτιρίων και για τα υπόλοιπα 895 “βλέπουμε”», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Νίκος Παππάς. Και ύστερα απορούν στην Κουμουνδούρου που βλέπουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων να κατρακυλούν και η κυβέρνηση να έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά κυριαρχίας. Ο κ. Παππάς έχει αγωνία για το τι θα γίνουν τα υπόλοιπα 895 κτίρια, ήθελε να κατεδαφιστούν και τα 900 σε μία ημέρα για να δικαιολογηθεί η «φιέστα» του πρωθυπουργού. Επί 4,5 χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα για την επένδυση του Ελληνικού δημιουργούσε ένα πρόβλημα σε κάθε λύση, δεν έπεσε ούτε αξίνα στο χώρο αλλά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για εικονική πραγματικότητα βλέποντας τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά. Το έργο ξεκίνησε, απομένουν οι δικαστικές προσφυγές για τη δημιουργία του καζίνο και ο πρωθυπουργός χθες από τη Βουλή αναγνώρισε ότι και η κυβέρνησή του είχε υποεκτιμήσει τις δυσκολίες. Ωστόσο, η επένδυση έχει λάβει συγκεκριμένο χαρακτήρα και η αρχή έγινε. Οσο για την «αντιπολίτευση των έργων», ο κ. Παππάς καλό θα ήταν να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς ο φίλος του Καλογρίτσας δεν κατάφερε να προχωρήσει τα έργα που ανέλαβε στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου. Εκεί η εικονική πραγματικότητα ξεπερνά κάθε όριο και είναι υπό διερεύνηση.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση