Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ψεύτικες… κάμερες και η αλήθεια της μη αξιολόγησης

ΟΛΜΕ

Newsroom eleftherostypos.gr

Τόσο οι συνδικαλιστές όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ψάξουν και να ανακαλύψουν οποιαδήποτε πιθανή ή απίθανη αφορμή για να βροντοφωνάξουν το αντάρτικό τους. Η ιδεοληψία μπορεί να μπλοκάρει κάθε βήμα προς τα εμπρός. Ενίοτε να μας γυρίσει και προς τα πίσω.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΑ συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών έχουν βαλθεί να μας αποδείξουν πως η κυβέρνηση τους κυνηγάει, τους μαστιγώνει και θέλει να τους διαπομπεύσει και σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου.

ΚΑΙ, βέβαια, το υπουργείο Παιδείας έχει ευθύνες. Και η τωρινή ηγεσία και όλες οι προηγούμενες τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Γιατί, ποτέ δεν προχώρησαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το φροντιστήριο έγινε υποχρεωτικό από το δημοτικό έως το λύκειο και η δωρεάν δημόσια παιδεία θυμίζει απλά ένα σύνθημα από το παρελθόν. Πάντοτε την πολιτική την καθόριζαν οι συνδικαλιστές και ο φόβος του πολιτικού κόστους της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΣΤΗ συγκεκριμένη περίπτωση με την πανδημία του κορονοϊού το υπουργείο θα έπρεπε να είχε επιβάλει υποχρεωτικά τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση σε όλους τους δασκάλους και καθηγητές. Θα ξεσηκώνονταν, είναι βέβαιο. Ωραία. Τώρα που επί δύο μήνες ήταν προαιρετική η διδασκαλία μέσω Webex, τι έγινε στην πραγματικότητα; Eλάχιστοι εκπαιδευτικοί έκαναν ζωντανή τηλεκπαίδευση στους μαθητές. Οι περισσότεροι αρκέστηκαν να στέλνουν φυλλάδια με ασκήσεις και εργασίες. Μέχρι εκεί. Ασχολούνταν ελάχιστα έως καθόλου κάθε ημέρα. Με μια μικρή λεπτομέρεια, για να μην ξεχνιόμαστε. Πληρώνονταν κανονικά μέχρι τελευταίου σεντ.

ΚΑΝΕΙΣ δεν σκέφτηκε να κάνει ούτε μια φορά τηλεδιάσκεψη με τους μαθητές για να τους ρωτήσει τι κάνουν. Πώς περνούν κλεισμένοι στα σπίτια. Αν τους έχει λείψει το σχολείο, οι φίλοι και οι δάσκαλοι. Αν είναι στεναχωρημένοι. Να τους μιλήσουν με τον δικό τους τρόπο για τον κορονοϊό.

ΚΡΙΜΑ. Πολύ κρίμα. Είναι προκλητικό να μην ενδιαφέρονται για την ψυχολογία των μαθητών τους. Την ώρα που, τουλάχιστον, τα μικρά παιδιά του δημοτικού τους έχουν ως πρότυπο -δίπλα στους γονείς.

ΚΑΙ η διδασκαλική ομοσπονδία που εδώ και δύο μήνες δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση στήριξης για όλους τους μαθητές, εξέδωσε τώρα «πολεμική» δήλωση κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και θέλει να ενημερώσει και τους γονείς.

ΑΥΤΗ είναι η πλάκα. Αδιαφορούν για τα παιδιά, αλλά επιζητούν τη στήριξη των γονιών. Και τώρα σηκώνουν ξανά παντιέρα ρόσα. Καταγγέλλουν πως θα μπουν κάμερες στα σχολεία, πως θα γίνει η εκπαίδευση big brother. Fake news της συμφοράς. Και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΝ θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους μαθητές, που για λόγους υγείας δεν θα επιστρέψουν στο σχολείο, να παρακολουθήσουν ζωντανά το μάθημα της τάξης μέσω ίντερνετ. Για τα προσωπικά δεδομένα και άλλες χίλιες δικαιολογίες.

ΟΠΩΣ έγραψε, όμως, σε άρθρο του ο κ. Μπαμπινιώτης: «Ντρέπονται; Φοβούνται μην εκτεθούν; Ρωτήθηκαν οι εκπαιδευτικοί;»! Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που είναι αρνητικοί σε όλα; Γιατί θέλουν να υποβαθμίζουν διαρκώς το ίδιο τους το έργο; Γιατί λίγοι ιδεοληπτικοί συνδικαλιστές και κάποιοι «βολεμένοι» που δεν επιτελούν το λειτούργημά τους να εκθέτουν ανεπανόρθωτα δεκάδες χιλιάδες άξιους εκπαιδευτικούς; Δεν φταίει ούτε η πανδημία ούτε η live τηλεκπαίδευση. Φταίει πως δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δυστυχώς μάλλον δεν θα υπάρξει ποτέ αυστηρή αξιολόγηση. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλά πολιτικό… καφενείο!

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon

Αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση είναι εκπαίδευση χωρίς παιδεία

Kon

Κολλημένος με τα… Μνημόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα της κυβέρνησης

Kon

Οι Μπογδανοπολάκηδες και η πλειοψηφία του ορθολογισμού

Kon