Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τουλάχιστον ως το 1914, όταν ο ίδιος ο Φραγκίσκος Ιωσήφ εγκαινίασε την πρώτη ανθρωποσφαγή του 20ού αιώνα κηρύσσοντας τον πόλεμο στη Σερβία. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα του.
Σε λίγες μέρες στο προεδρικό μέγαρο του Χόφμπουργκ, όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του «τελευταίου Ευρωπαίου αυτοκράτορα», θα εγκατασταθεί ένας ακροδεξιός με φιλοναζιστικές τάσεις, ο οποίος θα θυμίζει στους Αυστριακούς ότι η σύγχρονη «μπελ επόκ» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ στέφθηκε αυτοκράτορας σε ηλικία 18 ετών, το 1848. Μια ρομαντική εποχή με άμαξες και ανακτορικές βεγγέρες. Οταν άφησε το 1916 το μάταιο τούτο κόσμο είχαν ήδη εφευρεθεί το τηλέφωνο, ο κινηματογράφος και το αεροπλάνο. Οι ιστοριογράφοι λένε ότι ποτέ του δεν τα πήγε καλά με αυτές τις «νέες τεχνολογίες».
Mέρκελ και Νετανιάχου
Ανθρωπος χαμηλών τόνων, συντηρητικός και μετρίων ικανοτήτων αλλά με καλό πολιτικό κριτήριο, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ κυβέρνησε μια πολυεθνική αυτοκρατορία 50 εκατομμυρίων με σχετική επιτυχία.
Οι εκδηλώσεις για το θάνατό του ξεκίνησαν από τον Αύγουστο και κορυφώνονται τώρα στο Σένμπρουν και τα άλλα παλάτια της Βιέννης, λίγες μέρες προτού το σκοτάδι του ακροδεξιού λαϊκισμού σκεπάσει και την Αυστρία.
Τι ειρωνεία! Οι δημογραφικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι χάρη στους μετανάστες ο πληθυσμός της Αυστρίας μπορεί να φτάσει τα 9,7 εκατομμύρια στα μέσα του αιώνα, από 8,6 που είναι σήμερα. Οι ακροδεξιοί του FPO δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ μάλλον θα συμφωνούσε…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου