Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποσχόταν ότι θα ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που θα έφερνε ως κυβέρνηση προς ψήφιση, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους με το παλαιό εκλογικό σύστημα, επειδή τότε τον βόλευε, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
Μόλις όμως είδε ότι δεν μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές του 2019, καθώς τα πράγματα είχαν πια αλλάξει σε βάρος του, έσπευσε να ψηφίσει την απλή αναλογική, με σκοπό να δυσκολέψει τη Νέα Δημοκρατία στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως έπραξε αυτό για το οποίο είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Οτι δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα καταργούσε την απλή αναλογική και θα την αντικαθιστούσε με ένα νέο σύστημα που θα εξασφαλίζει ισχυρές κυβερνήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών.
Ο RFK Jr της Ρουμανίας
Τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής τα είδαμε άλλωστε και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όταν δήμαρχοι με 60% συγκέντρωσαν ισχνή πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια και άλλοι με μικρότερα ποσοστά ήταν μειοψηφία. Πράγμα το οποίο διορθώθηκε εκ των υστέρων σε έναν βαθμό με τη ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις συνεργασίες.
Τώρα, με τον νέο εκλογικό νόμο που διαμόρφωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για τις εθνικές εκλογές, η κατανομή των εδρών είναι αναλογικότερη σε σχέση με το παλιό σύστημα, ενώ το μπόνους θα δίνεται στο πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει, προκειμένου να σχηματίζονται ισχυρές κυβερνήσεις, όπως οι περιστάσεις απαιτούν και όχι ευκαιριακές όπως η σύμπραξη Τσίπρα – Καμμένου.
Η κυβέρνηση υλοποίησε μια βασική της εξαγγελία και έτσι το 2023 θα γίνουν διπλές εκλογές. Η πρώτη για να «σβήσει» η απλή αναλογική, καθώς δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, και η δεύτερη για να ξεκινήσει με σταθερότητα η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση