Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου για το ύπατο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η χώρα. Η εποχή αυτή είναι πολιτικά αποφορτισμένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και προσανατολισμένη στη δημιουργία και όχι στην εσωστΠάρέφεια.
Η ΦΟΡΤΙΣΗ των περασμένων ετών, που έφτασε στα όρια του εθνικού διχασμού την περίοδο του δημοψηφίσματος με δίπολα τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», ανήκει πια στο παρελθόν. Η κυρία Σακελλαροπούλου, μία άξια δικαστικός με περιβαλλοντικές ανησυχίες και σημαντική κοινωνική δράση, συμβολίζει το πέρασμα σε πιο ήσυχες και δημιουργικές ημέρες.
ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ βέβαιο ότι δεν θα βρεθεί ποτέ στη θέση του Προκόπη Παυλόπουλου, που με τις παρεμβάσεις του σε ξένους ηγέτες το καλοκαίρι του 2015 προσπαθούσε να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, όχι μόνο γιατί στη θέση του πρωθυπουργού βρίσκεται ένας ρεαλιστής πολιτικός που δεν επενδύει στον λαϊκισμό αλλά γιατί οι πολίτες έμαθαν μέσα από την κρίση ότι ο καιροσκοπισμός και η δημαγωγία πληρώνονται ακριβά.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αντιμετωπίζει τις δυσκολίες χωρίς διάθεση στρουθοκαμηλισμού, υπάρχει η αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης έχει ένα σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο και το εφαρμόζει. Αυτό φάνηκε καθαρά στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου τελικώς ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα πρόσωπο που αιφνιδίασε θετικά όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά, όλοι οι εγχώριοι αλλά και ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει ρεκόρ ανάπτυξης συμπαρασύροντας ανοδικά εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι δείκτες αισιοδοξίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον σε επίπεδα προ κρίσης, ενώ οι μειώσεις φόρων θα γίνουν ακόμη πιο αισθητές φέτος σε ΕΝΦΙΑ, εισοδήματα και εισφορά αλληλεγγύης. Η οικονομία μπαίνει στον ενάρετο κύκλο χωρίς υπερβολές, η οικοδομή ανακάμπτει ενώ μεγάλα επενδυτικά σχέδια μπαίνουν σε φάση υλοποίησης.
ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ θέματα η χώρα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του Ερντογάν με ενότητα αλλά και με αυτοπεποίθηση. Η απρέπεια της Γερμανίας να μην καλέσει την Ελλάδα στη σύνοδο του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης επισημάνθηκε στη Μέρκελ αλλά και απαντήθηκε με την επίσκεψη του στρατηγού Χαφτάρ στην Αθήνα. Οι συντονισμένες κινήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών σε Ανατολική Μεσόγειο, Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν ενισχύσει διπλωματικά τη χώρα μας καθιστώντας σαφείς τις κόκκινες γραμμές απέναντι στις παρανομίες της Τουρκίας, ενώπιον ακόμη και του προέδρου Τραμπ.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ συνθέτουν ένα πλάνο για την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν προβλήματα, γίνονται αστοχίες, για παράδειγμα η διορθωτική κίνηση που έγινε στο μεταναστευτικό με την επανασύσταση του υπουργείου δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. Ωστόσο, η συνολική εικόνα δεν διαφοροποιείται. Η Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με μεγαλύτερη αισιοδοξία και τη σιγουριά ότι οι κατακτήσεις του παρελθόντος αποτελούν τις βάσεις για την πρόοδο των επόμενων γενεών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση