Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του κάλεσε τους αμερικανικούς ομίλους να βάλουν στην ατζέντα τους την Ελλάδα και να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα που δημιουργείται από την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι η μείωση της φορολογίας και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Πράγματι, ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος στην Ελλάδα έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000, ενώ και οι προσδοκίες των επιχειρηματιών καταγράφουν σημαντικά ρεκόρ. Η ελληνική οικονομία, ύστερα από αρκετά χρόνια στασιμότητας ή αναιμικής ανάκαμψης, αναπτύσσεται πλέον με ρυθμό άνω του 2,3%, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 3%. Αντιθέτως, η Τουρκία βρίσκεται από το τέλος του 2018 σε συνθήκες ύφεσης και οι κρατικές τράπεζες μόλις τον περασμένο Οκτώβριο έριξαν χρήμα προκειμένου να στηρίξουν την ισοτιμία της λίρας.
Με τους λεονταρισμούς του ο Ερντογάν δεν αμφισβητεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά επιδιώκει να ζημιώσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα επιτόκια στα ομόλογα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε φέτος μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. Η Αγκυρα βολευόταν τα τελευταία χρόνια με τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην οικονομία μας και τώρα λειτουργεί ως «ταύρος σε υαλοπωλείο». Η κλιμάκωση της έντασης βολεύει τον Ερντογάν, που θέλει να παρουσιάζεται στο εσωτερικό του ακροατήριο ως «αφεντικό» της Μεσογείου, την ώρα που οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία είναι αρνητικές.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης την καταδίκη της Τουρκίας εν όψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, καθιστώντας σαφές ότι η προκλητικότητα της Αγκυρας θα αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο, μένει να δούμε και τις επόμενες κινήσεις των Βρυξελλών, καθώς η Αγκυρα απειλεί όχι μόνο ελληνικά εδάφη, αλλά και ευρωπαϊκά. Πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις απέναντι στις «πειρατικές» ενέργειες του Ερντογάν, που θέλει να βλάψει πολλαπλώς τη χώρα μας σε μια περίοδο κατά την οποία η γεωπολιτική σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας και για την οικονομία μας.
Η Ευρώπη μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη Λιβύη, αλλά και να βάλει φρένο στις γραφικές αλλά και επικίνδυνες απαιτήσεις της Άγκυρας.
Η πονεμένη ιστορία με το σύστημα εισροών στα καύσιμα
Η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην κατάταξη που καταρτίζει η Διεθνής Διαφάνεια σχετικά με το επίπεδο διαφθοράς. Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του χθες έθιξε μια σημαντική πηγή διαφθοράς, με επίκεντρο το λαθρεμπόριο καυσίμων, λόγω της μη εφαρμογής του συστήματος εισροών-εκροών. Με βάση αυτό το σύστημα φαίνεται αμέσως η διαδρομή των καυσίμων από τα διυλιστήρια, στις εταιρίες εμπορίας και τελικά σε κάθε βενζινάδικο.
Όπως είπε ο υπουργός, το σύστημα εισροών-εκροών στην ολοκληρωμένη του εφαρμογή είναι διασυνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και απομένουν ακόμα κάποιες πτυχές του προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών, θα έχει γίνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση ώστε να περιοριστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, που τα τελευταία χρόνια έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριζε ότι είχε έτοιμη την «περιβόητη» μελέτη του καθηγητή Μάρδα για να χτυπήσει το λαθρεμπόριο, αλλά δεν έπραξε τίποτα απολύτως. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει συνθήκες διαφάνειας στην αγορά καυσίμων υπέρ του Δημοσίου, αλλά και των καταναλωτών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση