Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν σίγουροι σε ποσοστό άνω του 80% ότι θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 8% ενώ στο ίδιο ερώτημα η Νέα Δημοκρατία παίρνει 18%. Τα ποσοστά αυτά αποτελούν ουσιαστικά τη βάση των κομμάτων και αποτυπώνουν την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ενός μεγάλου τμήματος των ψηφοφόρων που το 2015 είχαν επιλέξει τον κ. Τσίπρα.
Η βάση του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον μονοψήφια ενώ ακόμη και εάν προστεθεί το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι είναι σχετικά πιθανό να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (9%) το συνολικό άθροισμα του 17% είναι μικρότερο από τη στενή κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας του 18%. Σημειώνεται ότι η εκλογική επιρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσεγγίζει το 28%. Το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακόμη και στη δεξαμενή των αναποφάσιστων η ΝΔ φαίνεται ότι έχει οριακό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά μία πιθανή ψήφο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον ερευνητή της Prorata κ. Γ. Κωνσταντινίδη το σαφές προβάδισμα της ΝΔ δεν φαινόταν ορατό στην αρχή του καλοκαιριού όταν μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 κρατούσαν επιφυλάξεις. Πλέον οι ψηφοφόροι αυτοί οριστικοποιούν τη μη ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ απόφασή τους να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η δημοσκοπική υποχώρηση φαίνεται ότι αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά μεγαλώνοντας τον προβληματισμό του Μαξίμου για το εάν θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να προστρέξει σε πρόωρες εκλογές τώρα ή να ελπίζει σε βελτίωση του κλίματος το 2017.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Το δίλημμα είναι ό,τι χειρότερο για έναν πρωθυπουργό, που βλέπει την εκλογική του βάση να απομακρύνεται και να έχει μπροστά του ένα βουνό μνημονιακών υποχρεώσεων μέσω της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο ανασχηματισμός μπορεί να προσφέρει κάποιες ανάσες στο Μαξίμου, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ανατρέψουν το κλίμα εσωστρέφειας στο οποίο έχει βυθιστεί το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η οικονομία έχει πάντα τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις. Η αναζωπύρωση της ύφεσης σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση που έχει πλήξει τα νοικοκυριά δυσχεραίνουν τις κινήσεις του κ. Τσίπρα που ξόδεψε τον πολιτικό του χρόνο σε άσκοπες μάχες και καταστροφικές επιλογές στα πρόσωπα και τις τακτικές των διαπραγματεύσεων.
ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ;
Το Μαξίμου μπορεί να βρίσκεται σε σύγχυση λόγω οικονομίας και τηλεοπτικών αδειών, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Η δήλωση του γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου στο ραδιόφωνο North 98 ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά όχι σεβαστές» προκαλεί ανατριχίλα. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι και δεσμευτικές και σεβαστές. Μπορείς να διαφωνήσεις με απόφαση αλλά ταυτόχρονα τη σέβεσαι και αυτό δεν τίθεται σε διαβούλευση. Αλλιώς η δημοκρατία διολισθαίνει στη ζούγκλα και τον ολοκληρωτισμό.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Οι αφίξεις των Γερμανών τουριστών εκτινάχθηκαν τον εφετινό Αύγουστο κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι εισπράξεις αυξήθηκαν μόλις κατά 4%. Το παράδοξο έχει την εξήγησή του. Ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Γερμανία κατευθύνεται στη χώρα μέσω τουρ οπερέιτορς που κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων ενώ ειδικά φέτος συμπιέστηκαν οι τιμές λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στους βασικούς ταξιδιωτικούς τουρισμούς. Μπορεί το στοίχημα για αύξηση των αφίξεων να είναι θετικό, όμως στο μέτωπο των εσόδων δεν είναι ίδια η εικόνα. Ερχονται περισσότεροι τουρίστες με χαμηλότερα εισοδήματα και για λιγότερες ημέρες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου