Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Από τις αρχές του έτους υπήρχαν εισηγήσεις στελεχών προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα από τον Νίκο Φίλη, που υποστήριζε ότι δεν πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία αλλά ο πρωθυπουργός να προσέφευγε σε πρόωρες κάλπες μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας έπεσε θύμα της προπαγάνδας περί «ανίκητου πολιτικού που έχει στο χέρι του τον Μητσοτάκη», που είχε καλλιεργήσει ο στενός του κύκλος στο Μαξίμου και ο οποίος ήθελε να γευτεί τα καλά της εξουσίας μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας.
Παρουσιάζοντας κάτι ψευτοδημοσκοπήσεις που έδειχναν τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία τάχα στις 2 μονάδες παρέσυραν τον Τσίπρα και τον οδήγησαν στη χειρότερη δυνατή απόφαση. Υποβάθμισε τη σημασία των ευρωεκλογών, όταν αντιλήφθηκε ότι το προβάδισμα της Ν.Δ. ξέφευγε, έκανε εκστρατεία εθνικών εκλογών με παροχές και μεγάλες συγκεντρώσεις και τελικώς βρέθηκε στο τέλειο αδιέξοδο. Εχασε τις ευρωεκλογές με 9,5 μονάδες, υποχρεώθηκε να προκηρύξει πρόωρες κάλπες και ξέμεινε από παροχές και διλήμματα με αποτέλεσμα τώρα να περιμένει απλώς το τέλος στις 7 Ιουλίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεθεπόμενη Κυριακή θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ψαλίδα ανοίγει ενώ η προεκλογική καμπάνια της Κουμουνδούρου ποντάρει στον φόβο «μπροστά στη δεξιά», όταν οι προτεραιότητες των πολιτών είναι διαφορετικές.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Εχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για το ποιο συναίσθημα τους προκαλεί μία νίκη της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ (στη δημοσκόπηση της prorata που δημοσιεύθηκε στο newpost.gr, και η οποία έδινε προβάδισμα 11 μονάδων στη Ν.Δ.).
Προκύπτει ότι εάν κερδίσει η Ν.Δ. το 20% των πολιτών θα νιώσει το συναίσθημα της ελπίδας όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 10%. Συνολικά θετικά συναισθήματα (ελπίδα, ικανοποίηση ή ανακούφιση) σε νίκη της Ν.Δ. έχει το 39% των ερωτηθέντων όταν για τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στο 22%.
Σε ό,τι αφορά τον «φόβο», στοιχείο στο οποίο έχει ποντάρει το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου, τα αποτελέσματα δεν τους δικαιώνουν, καθώς τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «τρομάζουν» μόλις το 13%.
Αναγκαία η μείωση των πλεονασμάτων
Και να που φτάσαμε στο σημείο ο Τσίπρας, ο οποίος το 2014 μιλούσε για ματωμένα πλεονάσματα, να τα υπερασπίζεται τώρα σαν «ιερά δισκοπότηρα» και ο Στουρνάρας, των «Σαμαροβενιζέλων» να πιέζει για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblat, ο κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε κατά της αποκλιμάκωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ για δύο λόγους: Ο πρώτος αφορά στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό το πλεόνασμα, με ένα δημοσιονομικό μείγμα που βασίζεται κατ’ εξοχήν στην υπερφορολόγηση. Οπως εξηγεί, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και τα στενά περιθώρια φορολογικής βάσης έχουν εξασθενήσει τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κι αυτό θέτει τη βιωσιμότητα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα εν αμφιβόλω.
Ο δεύτερος λόγος αφορά στις δημόσιες επενδύσεις. Η κυβέρνηση για πολλά χρόνια τις μείωσε για να εξοικονομήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, κλέβοντας από την οικονομία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου