Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας παρέλαβε την οικονομία σε συνθήκες ανάκαμψης, με την «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015 έριξε τη χώρα ξανά στην ύφεση και έλαβε δημοσιονομικά μέτρα που χτύπησαν τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
Τα περίφημα «υπερπλεονάσματα» σχηματίσθηκαν από την υπερφορολόγηση εισοδημάτων και την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων. Χειρότερο «κοκτέιλ» μέτρων για την πραγματική οικονομία δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί από αυτό που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας.
Οι άμεσοι φόροι αυξήθηκαν μέσω των μειώσεων του αφορολόγητου ορίου ενώ η εκτίναξη της έμμεσης φορολογίας σε ΦΠΑ, καύσιμα, τρόφιμα κ.λπ. χτύπησε τους οικονομικά ασθενέστερους.
Το κράτος δεν είναι απλώς «φορολογικός» συνέταιρος του επαγγελματία και του μικρομεσαίου, αλλά πλέον έχει καταστεί «αφεντικό» στα εισοδήματά τους. Οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν το 50% των αμοιβών προκειμένου το κομματικό κράτος να μπορεί να συντηρεί τους χιλιάδες μετακλητούς, φίλους και συγγενείς των στελεχών της Κουμουνδούρου.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Χθες ο πρωθυπουργός θυμήθηκε τη μεσαία τάξη και υποσχέθηκε την ενίσχυσή της. Προφανώς στο Μαξίμου θα είδαν δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών εκφράζει την απαισιοδοξία της για την πορεία των οικονομικών της τους επόμενους μήνες. Πολύ αργά και πολύ λίγα τα όσα μπορεί να υποσχεθεί ο κ Τσίπρας για τον κόσμο του μόχθου και της δημιουργίας.
Πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο, τα εισοδήματα έχουν καθηλωθεί ενώ οι φόροι και οι εισφορές απαιτούν διαρκώς αυξανόμενο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στη μείωση των φόρων, αντιθέτως έχουμε ακούσει πολλές φορές μέλη του οικονομικού επιτελείου να απορρίπτουν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί υπερφορολόγησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προτιμά να δίνει «μέρισμα» μιας χρήσης για προεκλογικούς λόγους που δεν λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα παρά να χρησιμοποιεί τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις και να δώσει επενδυτικά κίνητρα για μόνιμη αύξηση εισοδημάτων.
Ο κ. Τσίπρας κατάφερε να ξεγελάσει το 2015 τη μεσαία τάξη με κάλπικες υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και παροχές 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πολίτες πλήρωσαν ακριβά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να χαθούν άλλες αναπτυξιακές ευκαιρίες.
Η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης θα γίνει πράξη μόνο εάν υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των φόρων. Μόνο έτσι θα αυξηθούν τα εισοδήματα, θα δημιουργηθούν ποιοτικές δουλειές με αξιοπρεπείς αμοιβές και θα πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.
Οταν όμως στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυξηθεί οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο κατά δεκάδες χιλιάδες άτομα, χωρίς μάλιστα να στελεχώνονται κρίσιμοι τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, καμία προσπάθεια ουσιαστικής ανάκαμψης δεν μπορεί να πετύχει.
Ο φαύλος κύκλος οφειλών και ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη σε εφορία και Ταμεία, όμως η θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων μπορεί τελικά αντί να διευκολύνει τους οφειλέτες να διακανονίσουν την εκκρεμότητά τους, να τους πετάξει οριστικά στο περιθώριο της επίσημης οικονομίας. Οπως σωστά επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρέθηκαν να χρωστούν χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας δεν σημαίνει αυτομάτως και εισοδήματα, όταν μάλιστα η κτηματαγορά βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο κρίσης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πληρώνουν τους φόρους επειδή δεν μπορούν, δεν θα έθεταν σε κίνδυνο την περιουσία τους εάν ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Εάν τεθούν αυστηρά περιουσιακά κριτήρια, αντί να βρεθεί μία λύση για όσους «χτυπήθηκαν» από τον ΕΝΦΙΑ θα αποκλειστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου αλλά και της πραγματικής οικονομίας.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου