Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Η πόλωση είναι μία ασφαλής επιλογή γι’ αυτόν που έρχεται δεύτερος, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να συσπειρώσει τις δυνάμεις του και να περιορίσει τις διαρροές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η πόλωση που επιδιώκουν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν έχει τις προδιαγραφές ενός μεγάλου δημοκρατικού κόμματος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση αλλά εκφράζει τις επιλογές και τη νοοτροπία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ του 4%.
Βιτρίνα το πρώην ΠΑΣΟΚ
Είναι εντυπωσιακή η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από το φοιτητικό συνδικαλισμό, το συνδικαλισμό σχεδόν στο σύνολό του και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο μαζικός ΣΥΡΙΖΑ δεν συναντάται πουθενά γιατί απλούστατα δεν υπάρχει. Επιλογή της ηγεσίας του ήταν να διατηρήσει τα στεγανά και τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία. Γι’ αυτό, άλλωστε, περιορίζεται σε 15.000-20.000 μέλη και σε διαδικασίες απόλυτα ελεγχόμενης ανάδειξης και προώθησης των στελεχών του.
Η βασική διαφορά μεταξύ ενός κλειστού κόμματος, απόλυτα ελεγχόμενου από την ηγετική ομάδα και τις διάφορες φατρίες, με εντυπωσιακή απουσία από την κοινωνία, ίσως, εξηγεί και το διαρκή πολιτικό εκνευρισμό του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος εκλέχτηκε από 400.000 «γαλάζιους», μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία για τον ερμητικά κλειστό ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. δίνει εντυπωσιακό «παρών» σε όλους τους χώρους κοινωνικής δράσης. Από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36%, κερδίζοντας την προτίμηση των περισσότερων πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα του Κινήματος Αλλαγής συγκρατούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν μετατοπίζονται μαζικά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝ.ΑΛ. Ορισμένα στελέχη πασοκικής προέλευσης έχουν ενταχθεί στον κυβερνητικό και τον κομματικό μηχανισμό, προκαλεί όμως εντύπωση το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιξε τις οργανώσεις του στον κόσμο του 36% επιδιώκοντας να μετατραπεί σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα.
Η πολιτική στρατηγική στην κρίσιμη προεκλογική φάση ορίζεται από ένα κλειστό κύκλωμα με βάση τις πολιτικές προδιαγραφές και τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ του 4%.
Πολιτική σκλήρυνση
Ετσι, έχουμε μία σκλήρυνση της πολιτικής γραμμής, που θυμίζει περισσότερο κομματική οργάνωση με κομμουνιστικές ρίζες παρά μαζικό δημοκρατικό κόμμα, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σοσιαλδημοκρατικές τάσεις.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της σκλήρυνσης είναι μία εξαιρετικά επιθετική προπαγάνδα και η φραστική βιαιότητα εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων. Σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση και το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο επιθετικοί από αυτά που θεωρούνται απαράδεκτα στην Ε.Ε. και καταγγέλλονται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πρακτική της κυβέρνησης Ορμπαν στην Ουγγαρία.
Αλλο προεκλογικό χαρακτηριστικό είναι η περιγραφή της Ν.Δ. και άλλων αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ σαν ακροδεξιούς ή και φασίστες. Πρόκειται για βασική επιλογή καθεστώτων τύπου Τσαουσέσκου ή τύπου Μαδούρο, όπου σκόπιμα ταυτίζονται οι επικριτές του καθεστώτος με τους ακροδεξιούς και τους φασίστες που αποτελούν «εχθρούς του λαού».
Αυτές οι σκόπιμες υπερβολές του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του δεν εμποδίζουν βέβαια, σε επίπεδο τακτικής, τη στενή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Επί τέσσερα χρόνια το σύστημα Μαξίμου κρατάει τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο «ψυγείο», με το σκεπτικό ότι η παρουσία της στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να στερήσει δεξιόστροφους ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. και να βελτιώσει τη συγκριτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε φτάσει στο σημείο να καθυστερεί σκόπιμα η δίκη με απίθανες δικαιολογίες, όπως η έλλειψη κατάλληλης αίθουσας και η υπεραπασχόληση των δικαστικών λειτουργών, λες και η Δημοκρατία δεν έχει προτεραιότητες στην προάσπιση της πολιτικής ομαλότητας. Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα βρίσκεται εδώ και καιρό στο σπίτι του, ενώ κυβερνητικά στελέχη υποκρίνονται, στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., ότι δήθεν ενδιαφέρονται για την επίσπευση της δίκης και για την καταδίκη των υπαιτίων. Η συμπαιγνία Μαξίμου-Χρυσής Αυγής αναδείχτηκε και μέσα από την υπερψήφιση της υποψηφιότητας της κ. Θάνου για την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος.
Ενεργοποίηση «εφεδρειών»
Το είδος της πόλωσης που επιλέγει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και από τον τρόπο που αντέδρασε στο τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ.
Αντί ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του να συναισθανθούν τις ευθύνες τους για τη στοχοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, την προσπάθεια πολιτικής απομόνωσής του και τις διευκολύνσεις που πρόσφεραν από τον Κουφοντίνα μέχρι τα «παιδιά» του Βούτση και να χαράξουν μια διαφορετική πορεία μετά την τρομοκρατική επίθεση, κλιμάκωσαν την επιθετικότητά τους.
Αρνήθηκαν την προφανή σύνδεση μεταξύ της πολιτικής που ακολουθούν και της δημιουργίας νέων πολιτικών και οργανωτικών ευκαιριών για τη δραστηριοποίηση των τρομοκρατών και επιτέθηκαν με μεγάλη δριμύτητα στο βασικό στόχο της τρομοκρατικής επίθεσης, τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, κ. Αλαφούζο. Ο τελευταίος είπε το αυτονόητο, προβάλλοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για τη δημιουργία του κλίματος που διευκόλυνε την τρομοκρατική ενέργεια και για την έλλειψη σοβαρής αστυνόμευσης παρά την ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών και υπηρεσιών για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός.
Με βάση το σκεπτικό της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος του ΣΚΑΪ δεν είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση αλλά μία ακόμη ευκαιρία για την άσκηση πολιτικής πίεσης σε αυτούς που θεωρεί αντιπάλους της.
Πολιτική απάντηση
Η Ν.Δ. έχει υποχρέωση να απαντήσει αποτελεσματικά στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία συνθηκών ακραίας πόλωσης. Εχει τις δυνατότητες, εφόσον υπερέχει πολιτικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αποστολή της είναι εξαιρετικά σύνθετη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με βάση τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού στους οποίους δεσμεύονται τα μεγάλα δημοκρατικά κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, αλλά με βάση τη λογική ενός κλειστού και αυστηρά ελεγχόμενου κομματικού μηχανισμού του 4%.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]