Υπό το πρίσμα αυτό, η παρουσία του πολιτικού κόσμου στους εορτασμούς για την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου είχε το δικό της συμβολισμό. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για νέα διχαστικά μέτωπα και μόνο ενωμένη μπορεί να προχωρήσει μπροστά, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Οι λογικές «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» που έσπειραν το μίσος στην κοινωνία και έθρεψαν φαινόμενα βίας και ανομίας δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο λαϊκισμός πληρώνεται ακριβά από τους πολίτες και όσοι υπόσχονται «μαγικές λύσεις» θέλουν να εξαπατήσουν το λαό. Για αυτό λοιπόν το πολιτικό σύστημα πρέπει να εγκαταλείψει διχαστικές πρακτικές και δόγματα που έχουν ως μοναδικό σκοπό την εξόντωση των αντιπάλων.
Ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Καθώς βρισκόμαστε σε μία εν δυνάμει προεκλογική περίοδο, βλέπουμε πολλά κυβερνητικά στελέχη να χρησιμοποιούν ακραία διχαστικό λόγο σε μία προσπάθεια να συσπειρώσουν τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα έχει επιτυχία η προσπάθειά τους, δεν έχουν λάβει τα μηνύματα της κοινωνίας που απαιτεί από τον πολιτικό κόσμο προτάσεις και θέσεις για την επόμενη ημέρα και όχι άλλες κοκορομαχίες.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τον Νοέμβριο του 1942 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ έδρασαν από κοινού προκειμένου να πλήξουν τον κατακτητή. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε το μήνυμα εκείνης της περιόδου και όχι του εμφυλίου που ακολούθησε, ώστε να μην επιβεβαιωθούν οι κακεντρεχείς που δηλώνουν ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και να διαφυλάξουμε την ενότητα του λαού.
Σε αυτόν τον αγώνα όλοι θα μετρηθούν από την κοινωνία, χωρίς δικαιολογίες και κομματικές παρωπίδες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]