ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις

Η κυβέρνηση ετοιμάζει 850.000 ελληνοποιήσεις μεταναστών

Η ελληνική οικονομία μοιάζει να έχει ακινητοποιηθεί. Οχι γιατί παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης αλλά γιατί έχει προσκρούσει στην ξέρα της αποεπένδυσης. Τα σημάδια πολλά και σε καθημερινή βάση που έπρεπε να είχαν προκαλέσει γενικό συναγερμό στη χώρα. Ομως η κυβέρνηση και δεν θέλει και δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Αλλωστε βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διατήρηση ή και διόγκωση του κομματικού κράτους, που αποτελεί και τη σημαντικότερη δεξαμενή της εκλογικής του πελατείας, και όχι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Προχθές δημοσιοποιήθηκε η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχώρησε στην 72η θέση από την 67η που ήταν πέρυσι στο δείκτη της επιχειρηματικότητας. Η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία μεταξύ του ανεπτυγμένου κόσμου και συναγωνίζεται τη Μογγολία και το Βιετνάμ. Στο Μαξίμου ασχολούνται με το πώς θα οργανώσουν την «προανακριτική» για τα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Χθες το Χρηματιστήριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 57 εβδομάδων μέσα σε κλίμα καχυποψίας για τις επιχειρήσεις και ασφυκτικών πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Στην κυβέρνηση έχουν αναθέσει την εποπτεία του πιστωτικού τομέα στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του συμπολιτευόμενου Τύπου, δεν προτίθεται να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές.
Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά «αποτυχημένου κράτους» με τον διεθνή Τύπο να μιλάει για πιθανό νέο Μνημόνιο, λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου να προσφύγει στις αγορές.

Η κεντρική κυβέρνηση υπολειτουργεί, τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν ψάχνουν τον κατάλληλο χρόνο του «διαζυγίου» τους, οι υπουργοί σκέφτονται την επόμενή τους ημέρα, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στο πρώτο εξάμηνο έχουν βυθιστεί, η εγκληματικότητα με τη δράση συμμοριών, μπράβων και ναρκεμπόρων οργιάζει, η μετανάστευση είναι διαρκώς στη σκέψη των νέων και του επιστημονικού δυναμικού.

Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο αδιαφορεί για το λογαριασμό που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, αλλά θεωρεί ότι όσο μεγαλύτερο είναι το κόστος τόσο αυξημένες θα είναι οι πιθανότητες να επαληθευτεί το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης».

Οι νέες κυβερνήσεις συνηθίζουν να υποστηρίζουν ότι παρέλαβαν καμένη γη. Ακόμη και ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι βρήκε άδεια ταμεία, όταν παρέλαβε την οικονομία με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τριμήνου στην ευρωζώνη και έχοντας απειλήσει τους «Σαμαροβενιζέλους» να μην υπογράψουν καμία συμφωνία με τους δανειστές για προληπτική πιστωτική γραμμή γιατί δεν θα την αναγνώριζε.

Αυτό όμως που θα βρει ο Μητσοτάκης θα είναι πρωτόγνωρο και από τώρα θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις εκτάκτων συνθηκών…

Οι καταγγελίες για το Θριάσιο

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τις αλλαγές που έγιναν στο περιεχόμενο των συμβάσεων για την εκμετάλλευση του Θριάσιου Πεδίου ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργου Στασινού στην αρμόδια Επιτροπή, ο οποίος λίγα 24ωρα αργότερα «τιμωρήθηκε» από τον υπουργό υποδομών Χρήστο Σπίρτζη με τροπολογία που απέκλειε το ΤΕΕ από τις επιτροπές για τη διευθέτηση των αιγιαλών. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατόπιν υπογραφής της σύμβασης άλλαξε με νόμο τον συντελεστή δόμησης πολλαπλασιάζοντας την επιφάνεια που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο παραχωρησιούχος!

Πρόκειται για αλλοίωση των όρων του διαγωνισμού, με «νόμιμο τρόπο» όμως ώστε να αποφευχθεί το Ειδικό Δικαστήριο, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης. Σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησε και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιάννης Μανιάτης, που έκανε λόγο για κραυγαλέο σκάνδαλο και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα.

Είναι σαφές ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης κάποιοι ευνοήθηκαν και θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα θα μας απασχολήσει και μετά τις εκλογές.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Θετικά σημάδια (προσεχώς) στην οικονομία

Kon

Όσο πιο πολλά υπόσχεται ο Τσίπρας τόσο μεγαλώνει η αναξιοπιστία του

Kon

Ποιος φοβάται την ψήφο των αποδήμων

Kon

Στην πολιτική μην απειλείς με κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό

Kon

Κυβερνητικό πρόγραμμα διετούς διάρκειας

Kon

Να διασωθεί το καλοκαίρι

Μιχάλης Μάρδας

Η ανεπάρκεια της Ευρώπης γύρω από τις καρέκλες

Ανδρέας Ντίνης

Η λογική της τετραετίας

Kon

Τα μηνύματα του Τσιόδρα για την επόμενη μέρα

Kon