Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωνε σχεδόν βέβαιος για τη μη περικοπή των συντάξεων. Ολα έμοιαζαν τέλεια. Και ύστερα ήρθε η καταιγίδα.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, που δεν έχουν πειστεί με το αφήγημα Τσίπρα για το τέλος των Μνημονίων ούτε έλαβαν υπόψη τους το «μαξιλάρι» ασφαλείας, σφυροκόπησαν τις τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να συνέλθουν από το δημοψήφισμα, τους αστείους όρους της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης και βέβαια την επενδυτική καχεξία.
Το Μαξίμου αντέδρασε με πανικό στα μηνύματα των αγορών. Αρχικά μίλησε για κερδοσκόπους, λες και στα χρηματιστηριακά μόνιτορ μαζεύονται αθώες «Κοκκινοσκουφίτσες», ενώ οι πωλήσεις μετοχών γίνονταν από τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού, με εκπροσώπους των οποίων είχε συναντηθεί πρόσφατα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός!
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ οι ίδιοι κύκλοι της κυβέρνησης ανακάλυψαν «σορτάρισμα», δηλαδή χειραγώγηση με σκοπό την πτώση των μετοχών, από τη Νέα Δημοκρατία και μετά τη γενική θυμηδία που προκάλεσαν οι καταγγελίες τους ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο για δημιουργία ειδικών οχημάτων διαχείρισης «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.
Και αυτό το σενάριο διαψεύσθηκε την επομένη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που έχει το «πουγκί» των δανειστών, ενδεικτικό της προχειρότητας και, κυρίως, του πανικού που έχει κυριεύσει την κυβέρνηση.
ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ των αγορών μόλις έχουν αρχίσει και οι ανησυχίες είναι μεγάλες. Οχι μόνο για την εξυγίανση των τραπεζών, που έχουν ήδη απορροφήσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια από τις τσέπες των φορολογουμένων, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας, καθώς η χώρα παραμένει εκτός αγορών με τα επιτόκια για τα ομόλογα να βρίσκονται στο 4,5%.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται σε παραμύθια και σε παραδοχές που δεν στέκουν. Είναι αποκαλυπτική η ανάλυση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Αλέκου Παπαδόπουλου, σε συνέντευξή του στο capital για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Φέτος προβλεπόταν αύξηση 11,8% των επενδύσεων. Στο πρώτο εξάμηνο παρατηρήθηκε μείωση 7,8% και στο προσχέδιο ο στόχος επαναπροσδιορίσθηκε στο 0,8%. Μόνο που για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει οι επενδύσεις στο β’ εξάμηνο να αυξηθούν κατά 10%!
Στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, μέχρι τον Αύγουστο είχε εκτελεστεί μόλις το 20% της ετήσιας πρόβλεψης, ενώ οι αστοχίες συνεχίζονται με το ρυθμό ανάπτυξης, όπου οι στόχοι διαρκώς υποβαθμίζονται.
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, η Ελλάδα είναι μετέωρη, χάνει τους αναπτυξιακούς στόχους, δεν μπορεί να δανειστεί ώστε να ανοίξει το δρόμο για τη χρηματοδότηση του πιστωτικού συστήματος, κινδυνεύει να κυλήσει ξανά σε Μνημόνια με χειρότερους όρους. Οπως αναφέρει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο νέος προϋπολογισμός είναι μια συνταγή Αργεντινής στη νέα έκδοσή της. Οι επισημάνσεις του καίριες:
«Η χώρα οδηγείται στο σκοτεινό δρόμο της Αργεντινής. Δεν μπορεί το πνεύμα που καθοδηγεί τη χώρα και την κρατάει καθηλωμένη να είναι ακόμη κυρίαρχο. Το εκφυλιστικό αυτό πνεύμα που κυριάρχησε στη ζωή μας άρχισε να γεννιέται τη δεκαετία του ’70, τότε που η Ελλάδα πέρασε από την κοινωνία της ανάγκης και της επιβίωσης στην κοινωνία της επιθυμίας και της κατανάλωσης. Το πνεύμα αυτό εξακολουθεί και σήμερα να κατατρώει τα σωθικά της χώρας».
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αδιαφορεί για τους κινδύνους αυτούς, καθώς βρίσκεται σε φάση αποδρομής, όμως η αντιπολίτευση οφείλει να τους αποτρέψει πριν να είναι αργά…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]