Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η «επίθεση» στην αξιωματική αντιπολίτευση έγινε από κεκτημένη ταχύτητα, καθώς έτσι κι αλλιώς για ό,τι συμβαίνει στη χώρα η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες σε όσους της ασκούν κριτική. Στο Μαξίμου, όμως, τώρα ανακάλυψαν πως οι παίκτες των αγορών έχουν ως σκοπό τους το κέρδος; Αρα κερδοσκοπούν; Και, βέβαια, δεν γνωρίζουν πως οι αγορές επιτίθενται στους αδύναμους κρίκους;
ΤΟ μήνυμα είχε δοθεί πριν από λίγες εβδομάδες προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Εκπρόσωποι funds όχι μόνο ξεκαθάρισαν πως δεν βλέπουν να υπάρχει λόγος για να επενδύσουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αλλά προειδοποίησαν πως θα «επενδύσουν» στην… κατάρρευση των τραπεζών, οι οποίες θα πιεστούν να ξεφορτωθούν «κόκκινα» δάνεια και θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές, τα οποία μάλιστα θα είναι δύσκολα να τα εξασφαλίσουν.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, λοιπόν, πως τόσο στο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν την αλήθεια. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως συστηματικά την αποκρύπτουν από τους πολίτες.
ΑΣ θυμηθούμε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του από την Ιθάκη μόλις πριν από 45 ημέρες: «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Τα Μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς». Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα. Η προπαγάνδα λέει ότι είχαμε καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, πως ήρθε η ανάπτυξη, πως αυξάνονται οι επενδύσεις. Να το πούμε πιο μπακαλίστικα; Σε λίγο καιρό λεφτά θα υπάρχουν!
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΠΑΜΕ τώρα στην πραγματική… πραγματικότητα. Αυτή είναι επώδυνη. Ξεπερνάει τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αυριανή κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτή η πραγματικότητα αφορά στο μέλλον της χώρας και των πολιτών.
ΣΤΙΣ 21 Αυγούστου απλά τελείωσε η δανειακή σύμβαση του τρίτου Μνημονίου. Η χώρα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει μνημονιακές πολιτικές υπό μνημονιακή επιτήρηση για πολλά ακόμα χρόνια. Βρισκόμαστε εκτός αγορών και θα συνεχίσουμε να είμαστε αποκλεισμένοι. Για πόσο καιρό; Μπορεί για λίγο, μπορεί για πολύ. Είναι τόσο εύκολο να επιστρέψουμε στις ημέρες του Καστελλόριζου και δεν είναι τόσο εύκολο να κάνουμε βήματα μπροστά.
ΑΠΟ την ελληνική οικονομία λείπουν δύο βασικά στοιχεία. Η αξιοπιστία και οι μεταρρυθμίσεις. Και τα δύο δημιουργούνται τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από όλο το πολιτικό σύστημα. Τα «λέω ξελέω» σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα γκρεμίζουν την εμπιστοσύνη. Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται για μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιβολή φόρων, αλλά για ουσιαστική αλλαγή λειτουργίας του επί δεκαετίες αντιπαραγωγικού μοντέλου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
ΕΧΕΙ κανείς την πολιτική βούληση να πει πρώτα την αλήθεια στους ψηφοφόρους και μετά να γκρεμίσει τις παθογένειες της χώρας; Αν, ναι, τότε κάποια στιγμή στο μέλλον θα βγούμε από τις μνημονιακές πολιτικές. Αν όχι, θα ακολουθήσουμε το δρόμο της Αργεντινής…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]