Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέχρι και ο Μπους ψήφισε για το Σκοπιανό, οι Σκοπιανοί δεν θα το κάνουν;

Newsroom eleftherostypos.gr

Η επιστολή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στους κατοίκους των Σκοπίων («Μακεδονίας» κατ αυτόν) αποτελεί την κορωνίδα των διεθνών πιέσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Δεν χρειάζεται να πούμε –ξανά- για τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης που κατέληξαν σε μειοδοσία για να γραφτεί στο βιογραφικό ορισμένων πως έλυσαν ένα χρονίζον ζήτημα. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως η λύση ήρθε «απ έξω». Τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια επέδειξαν ελάχιστα βήματα πρωτοβουλίας και εφευρετικότητας αφού η λεγόμενη λύση ήταν λίγο απ όλα όσα είχαν πέσει στο τραπέζι στο παρελθόν…

Ο Ντόναλντ Τραμπ και όλη η ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα πως, με την Τουρκία και τον Ερντογάν να προχωρούν σε δικό τους δρόμο, πρέπει να πατήσει πόδι στην περιοχή με την ισχυροποίηση της παρουσίας στα δυτικά Βαλκάνια.

Για Αλβανούς και Σκοπιανούς και λοιπούς Βαλκάνιους οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα είναι για πολλά χρόνια ο προστάτης των συμφερόντων τους αφού συνέβαλαν στην ανεξαρτησία τους. Αλλά πλέον δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Έλληνες ευρωβουλευτές παραδέχονται σε συζητήσεις πως το παιχνίδι με το Σκοπιανό έχει πλέον χαθεί, αφού και οι εταίροι μας στην ΕΕ δείχνουν να μην μας καταλαβαίνουν και φανερώνουν πως απλώς σέβονταν τα γραφειοκρατικά μας δικαιώματα στην Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν μοιάζει για τους Βαλκάνιους φίλους μας ως ο Κήπος της Εδέμ που ανοίγει τις πόρτες του.

Η αλήθεια είναι πως με αυτό το κοκτέιλ δεν πρέπει να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι οι Σκοπιανοί να καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών… Και πολύ καλά θα κάνουν, αφού σε αυτήν την συμφωνία πήραν πράγματα και τους δώσαμε άλλα τόσα…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής στο EleftherosTypos.gr 

Ακολούθησέ τον στο Facebook

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Η Εκκλησία έχει δίκιο για την αποτέφρωση, οφείλει όμως να δει τα του οίκου της

George Michaelides

Μια φορά στο εξάμηνο

George Michaelides

Επιτέλους κλείνει η Μόρια

George Michaelides

Η απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου

George Michaelides

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την καλύτερη «αβάντα» στην κυβέρνηση

George Michaelides

Οι ψευτοπροοδευτικοί πριμοδοτούν την ακροδεξιά καφρίλα

George Michaelides

Τι γεννά την τρομοκρατία στην Ελλάδα;

George Michaelides

Με μια -αριστερή- μολότοφ στην πλάτη

George Michaelides

Γιατί όχι κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ;

George Michaelides