Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Χθες οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έκθεση κατά των αντιδημοκρατικών πρακτικών του Ορμπαν διαλύοντας και αυτό το κυβερνητικό παραμύθι. Ο επόμενος μπαμπούλας της Κουμουνδούρου είναι το «ασφαλιστικό του Πινοσέτ που θα φέρει ο Μητσοτάκης».
Οι συριζαίοι πιάστηκαν από μία ατυχή δήλωση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και έχουν πιάσει τα οδοφράγματα της προπαγάνδας κόντρα στα «τανκς» των ακροδεξιών. Ακόμη και ο Πινοσέτ όμως που είχε ιδιωτικοποιήσει τις βασικές κρατικές υποδομές θα «κοκκίνιζε» με την εκχώρηση όλης της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια σε ένα υπερταμείο όπου βασικό λόγο έχουν οι δανειστές, οι οποίοι μάλιστα το ενεχυρίασαν για 25 δισεκατομμύρια σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών.
Ας αφήσουμε τα αστεία του Μαξίμου, που προδίδουν απόγνωση, και ας μιλήσουμε για την ουσία του ζητήματος.
Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα έχει τρεις πυλώνες: την κύρια σύνταξη, την επικουρική και την ατομική, όπως ισχύει σε χώρες που ζηλεύουμε για το συνταξιοδοτικό τους όπως είναι ο Καναδάς και η Σουηδία. Το ωραίο είναι ότι οι τρεις πυλώνες είναι ήδη θεσμοθετημένοι και λειτουργούν έστω και σε υποτυπώδη μορφή μέσω της δυνατότητας λειτουργίας επαγγελματικών ή επιχειρηματικών ταμείων ασφάλισης.
Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους ασφαλισμένους, και κυρίως τους νεότερους, είναι εάν θα πάρουν ποτέ σύνταξη και πόση. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δώσει τις απαντήσεις της μέσω των νόμων που ψήφισε. Οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται από τον Μάιο του 2016 (με το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος παρεμπιπτόντως χαρακτήριζε όλα τα Μνημόνια ως «πινοσετικά» και βέβαια τα υπηρέτησε μέχρι κεραίας) έχουν δει τις συντάξεις τους να είναι μειωμένες έως και 30% σε σχέση με τις αποδοχές των παλαιών συνταξιούχων.
Μόλις την Κυριακή ο Ελεύθερος Τύπος αποκάλυψε ότι οι νέες επικουρικές ξεκινούν από 50 ευρώ ενώ οι αυξημένες εισφορές που πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι έχει προκαλέσει ένα απίστευτο κύμα εισφοροδιαφυγής. Ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος (δηλαδή οι σημερινοί εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν τις συντάξεις των παλαιότερων) δεν μπορεί να λειτουργήσει πια γιατί ο κόσμος της εργασίας συρρικνώθηκε μαζί με τις αμοιβές.
Σε ό,τι αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους η κυβέρνηση νομοθέτησε τη μείωση των αποδοχών τους μέσω της περικοπής των προσωπικών διαφορών και τώρα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το εάν θα εφαρμοσθεί η περικοπή από την 1η Ιανουαρίου 2019 ή θα μετατεθεί λίγους μήνες αργότερα.
Με λίγα λόγια, το ασφαλιστικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα εξής χαρακτηριστικά: υψηλές εισφορές, χαμηλές συντάξεις, αβεβαιότητα για το μέλλον και έξαρση της μαύρης εργασίας.
Η Ν.Δ. προτείνει ένα νέο σύστημα στο οποίο θα πριμοδοτείται η εργασία, δηλαδή όποιος εργάζεται περισσότερα χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Επίσης, η δημιουργία ενός ατομικού συνταξιοδοτικού «κουμπαρά», που δεν θα είναι αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρίες αλλά και από υφιστάμενα δημόσια ταμεία, δίνει στο σύστημα στοιχεία δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας.
Ο νόμος Κατρούγκαλου ξετίναξε τον κόσμο της εργασίας, διαλύει τους μελλοντικούς συνταξιούχους ενώ και οι σημερινοί περιμένουν να δουν τον Ιανουάριο τι θα γίνει με τις αποδοχές τους. Για αυτό η κυβέρνηση ασχολείται με τα ευφυολογήματα τύπου Πινοσέτ και δεν επιθυμεί πραγματικό διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα των επόμενων γενεών.
«Ομοψυχία» στα Σκόπια για το δημοψήφισμα
Η κρυφή ελπίδα που έτρεφε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ότι δεν θα περνούσε το δημοψήφισμα στα Σκόπια χάθηκε οριστικά. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης (VMRO) με δηλώσεις του απέρριψε μεν το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη ο Ζάεφ έχει κερδίσει το δημοψήφισμα εφόσον βέβαια προσέλθει στις κάλπες το 50% των πολιτών της ΠΓΔΜ.
Η αλλαγή στάσης της αντιπολίτευσης δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών παρά τις φραστικές επιθέσεις της αντιπολίτευσης διαπιστώνουν ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών κερδίζουν γλώσσα και ταυτότητα ενώ η αξία της παραχώρησης για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας με την προσθήκη του προσδιορισμού «Βόρεια» θα φθίνει με την πάροδο του χρόνου.
Συντριπτικά υπέρ του «ναι» στα Σκόπια, κοντά στο 75% το όχι των Ελλήνων στη συμφωνία των Πρεσπών. Η διαφορά αυτή φανερώνει πόσο ετεροβαρής είναι και η συμφωνία. Μετά την αναμενόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πολύ πιθανό να σκηνοθετήσουν το διαζύγιό τους την άνοιξη του 2019 προκαλώντας εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Με αυτό τον τρόπο οι ΑΝ.ΕΛ. θα προσπαθήσουν να κρατήσουν όσες δυνάμεις έχουν και βέβαια θα ρίξουν το μπαλάκι του Σκοπιανού στην επόμενη κυβέρνηση.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]