«Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα πληρωθεί», διαβεβαίωνε τότε τους ψηφοφόρους ο σημερινός πρωθυπουργός, ο οποίος όχι μόνο δεν κατήργησε το φόρο ακινήτων αλλά τον μονιμοποίησε και για 1.000.000 ιδιοκτήτες τον «φούσκωσε», όπως θα διαπιστώσουν από τα σημειώματα που θα αποστέλλονται από την προσεχή Δευτέρα.
Η Νέα Δημοκρατία το 2015 είχε δεσμευθεί για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά ο λαϊκισμός του Τσίπρα, που υποσχόταν τα πάντα στους πάντες, αποδείχθηκε τότε ανίκητος.
Τώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τη μείωση του φόρου κατά 30% σε μία διετία, μία κίνηση που είναι ρεαλιστική καθώς οι πόροι θα βρεθούν από τον περιορισμό του κομματικού κράτους, που τα τελευταία 3 χρόνια απομυζά πόρους από την παραγωγική βάση της χώρας.
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στην κτηματαγορά. Η κυβέρνηση, που θεωρεί την ιδιοκτησία κάτι σαν ταξικό εχθρό, έχει ήδη δεσμευθεί για νέες επιβαρύνσεις στα ακίνητα. Μπορεί ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ να μιλήσει ξανά για μείωση του ΕΝΦΙΑ, όμως έχει αναλάβει την υποχρέωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο των εμπορικών τιμών, κάτι που μπορεί να φέρει αυξήσεις φόρων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η αναπροσαρμογή αυτή θα γίνει κατά 50% το 2019 και κατά 50% το 2020 και αποτελεί ακόμη μία «ουρά» των Μνημονίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Η αγορά ακινήτων συνδέεται με δεκάδες επαγγέλματα και μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως ατμομηχανή της οικονομίας, όπως συνηθίζαμε να την αποκαλούμε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Οσο παραμένει καθηλωμένη από φόρους και χαράτσια δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και βιώσιμη ανάκαμψη. Για αυτό απαιτείται μία πολιτική μείωσης των επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να υπάρχουν κίνητρα για επενδύσεις σε αστική ή παραθεριστική κατοικία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]