Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Βάζουμε τη λέξη «τοπικό» σε εισαγωγικά, καθώς σε ένα νησί που θα υποδεχθεί φέτος 1,5 εκατομμύριο τουρίστες το θέμα παύει να αφορά μόνο την τοπική κοινωνία. Οι εικόνες με τις αμέτρητες σακούλες σκουπιδιών αραδιασμένες σε αυτοκινητόδρομους και πλατείες έκαναν το γύρο του κόσμου, όπως γίνεται κάθε φορά που το προβληματικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα έρχεται σε αδιέξοδο. Πριν από λίγες ημέρες ήταν η πρωτεύουσα, τώρα η Κέρκυρα, αύριο κάποια άλλα περιοχή. Αλλάζουν τα ονόματα των ΧΥΤΑ και των ΧΥΤΥ, όχι όμως η ουσία.
Δεκαετίες ολόκληρες η Ελλάδα το μόνο που έκανε ήταν να θάβει το πρόβλημά της στέλνοντας εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων σε παράνομες χωματερές ή σε χώρους υγειονομικής ταφής πεπερασμένης χωρητικότητας. Ανεπαρκείς σχεδιασμοί, τοπικές κόντρες, πολιτικές εξυπηρετήσεις αλλά πάνω από όλα μια κακή νοοτροπία, η οποία θέλει τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα, γιγάντωσαν το αδιέξοδο. Και αν δεν ήταν η Ευρωπαϊκή Ενωση να ρίχνει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις παράνομες χωματερές, ακόμα θα ρίχναμε τις σακούλες μας στις θάλασσες και στις ραχούλες.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λύσει αυτά τα ζητήματα εδώ και χρόνια. Στη Λιουμπλιάνα της «φτωχής» Σλοβενίας λειτουργεί σήμερα το Περιφερειακό Κέντρο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που αποτελεί την πιο μοντέρνα μονάδα διαχείρισης σκουπιδιών στην Ευρώπη. Στην ουσία αυτό που κάνει είναι να μετατρέπει τα απορρίμματα σε ενέργεια, ενώ το ποσοστό που απομένει για ταφή είναι μόλις 2% (στην Ελλάδα θάβουμε το 80%). Σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, ισχύει η αρχή «πληρώνεις όσο πετάς». Οι πολίτες πληρώνουν τέλη καθαριότητας ανάλογα με το βάρος των απορριμμάτων που καταλήγει στους κάδους (με μικροτσιπ), ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν πέντε διαφορετικά χρώματα σακούλας (μπλε, άσπρη, πράσινη, κίτρινη, κόκκινη) ανάλογα με το είδος των αποβλήτων.
Οι κάτοικοι τα βγάζουν έξω από την πόρτα τους σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, αφού έχουν ενημερωθεί ηλεκτρονικά από την αρχή του έτους ποια ημέρα και ώρα θα περάσει το απορριμματοφόρο από το δρόμο τους! Αν τα βγάλουν νωρίτερα, πληρώνουν πρόστιμο. Όλα αυτά ακούγονται πολύ μακρινά βέβαια. Τα οικονομικά κίνητρα για δήμους και δημότες που ανακοίνωσε ότι θα φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες της ανακύκλωσης, είναι μια εξαιρετική ιδέα. Αλλά, δυστυχώς, είμαστε ακόμα στο πρωτόγονο στάδιο να μην έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε με τον ΧΥΤΑ Φυλής και τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης…
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]